/Prema neuronaučniku, OVO je najbolji način da ostanete smireni kada ste pod stresom

Prema neuronaučniku, OVO je najbolji način da ostanete smireni kada ste pod stresom

Stres igra veliku ulogu u našim životima.Neki se bolje nose sa tim, neki nisu dobri u tome, ali ono što je sigurno – niko nije imun na to.

I dok postoje neki odlični savjeti za smanjenje strasa, kao joga, slušanje muzike, šetanje u prirodi, postoji i jedan naučno dokazani način da se smanji stres ili čak eleminiše.

Daniel Levitin je neuronaučnik koji je otkrio šta se dešava našem mozgu kada smo pod stresom, i šta možemo uraditi da spriječimo, umanjimo ili eleminišemo taj stres.

On kaže kada smo pod stresom, naš mozak oslobađa kortizol koji je odgovoran za povećanje otkucaja srca, moduliranje našeg nivoa adrenalina i mućenje našeg razuma.

On je pitao da li imaju neke stvari koje možemo raditi ili sistem koji bi mogli staviti na mjesto da bi spriječili loše stvari da se dešavaju.Ili, ako bi se desile, šta bi mi mogli uraditi da svedemo efekat na minimalu da ne bi došlo do totalne katastrofe.

Razgovarao je sa svojim prijateljem Gray Klein, psihologom, o ovoj temi i naučio tehnike od njega koja se zove ” budući pogled na budućnost” .

Levitin definiše ovu metodu kao način da gledamo unaprijed i ispitujemo sve stvari koje bi mogle poći po zlu, i onda da razmislimo šta bi se moglo uraditi da spriječimo da se dogode te stvari, ili da uklonimo štetu.

Imaju neke očigledne stvari koje možemo uraditi, kao traženje mjesta u koći koje je predviđeno za male stvari koje se lako izgube, kao ključevi od auta, pasoš itd.

Ovo je od pomoći jer postoji dio našeg mozga nazvan hipokampus koji je odgovoran za našu prostornu memoriju.Prati lokaciju stvari.I dok je hipokampus dobar sa stvarima koje se ne kreću, nije dobar sa stvarima koje se kreću.

Međutim, bitno je zapamtiti da kada smo pod stresom, nismo u našoj najboljoj mogućnosti.To je zbog kortizola koji se oslobađa kada smo pod stresom.Kortizol je toksičan i muti nam percepciju razmišljanja.

I zapamtite, kada ste pod stresom mnogi vaši sistemi ne rade.Na nesreću, stvari koje izlaze kroz prozor tokom stresnog perioda je naša sposobnost da mislimo.I zato je važno misliti unaprijed o nekim situacijama.

Najzad, niko nije savršen.Svi ćemo praviti greške i doživjeti neuspijeh s vremena na vrijeme.

Međutim, kada smo sposobni da vidimo i mislimo unaprijed o tome koje bi to greške mogle biti, možemo umanjiti štetu, ili čak zaustaviti loše stvari da se dese.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.