/3 Znaka kako da prepoznate da imate posla sa patološkim lažovom

3 Znaka kako da prepoznate da imate posla sa patološkim lažovom

Psihijatrijski Times definira patološkog lažova kao nekoga tko ima “dugu povijest (možda i cjeloživotnu povijest) čestih i ponavljanih laži za koje se ne može prepoznati nikakav vidljiv psihološki motiv ili vanjska korist” i biti u vezi s njim može učiniti doslovno da sumnjate u vlastiti zdrav razum.

Međutim, imajte na umu da – kao što to sugerira definicija – patološki lažljivci samo lažu samo da bi slagali. To se ne smije miješati s manipulacijom, što je često alat narcista, jer je to oblik namjerne obmane.

Ako ste u vezi s nekim tko laže jednostavno zato što je laganje postalo dio njih – bez namjere da vas na bilo koji način zlostavlja ili povrijedi – mogli biste biti u vezi s patološkim lažljivcem.

Biti u vezi s patološkim lažljivcem je zbunjujuće, naporno i frustrirajuće više nego što se može opisati riječima. Dakle, ako se počnete pitati imate li vezu s jednim, evo nekoliko znakova koji će vam pomoći:

Proučavao sam patološke lažljivce, i sve što kažu, vjeruju u to, i to je jedan od razloga zašto su tako uvjerljivi, jer nemaju vezu s istinom. To je kao da su lsijepi za istinu.Dakle, sve što izlazi iz usta jest njihova stvarnost.

– Jane Velez-Mitchell

 

  1. Oni čine suprotno od onoga što vam je rečeno da tražite u lažovu

Pretpostavimo da ste pročitali nekoliko članaka o tome kako svaki lažljivac ima neko osnovno ponašanje kad laže poput pogleda u lijevo ili neugodan osmijeh i pokušali ste  uhvatiti lažljivca u djelu?

Nažalost, to se ne odnosi na patološkog lažljivca. Usavršili su umjetnost laganja i svjesni su tih osnovnih ponašanja. Kao rezultat toga, davno su uvjetovali naviku učiniti potpuno suprotno kada lažu. Ne skreću pogled, ne gledaju dolje, ni lijevo, kad lažu- daju vam intenzivan, neumoljivi kontakt očima.

Oni također ne izbjegavaju razgovor uopće, ne pokušavaju promijeniti temu ili pobjeći – zadržavaju vrlo društveno raspoloženje i izgledaju potpuno neuznemireni. Dakle, lažu li ili ne, izgledaju upravo isto, što ih čini nevjerojatno teškim.

 

  1. U potpunosti su sigurni u ono što govore – čak i ako ih uhvatite da lažu

Patološki lažljivci doslovno vjeruju u ono što govore. Stvorili su alternativnu stvarnost za sebe, često u nastojanju da se zaštite u djetinjstvu i žive u tom fantastičnom svijetu.

Iz tog razloga, čak i ako ih uhvatite u laži, ništa se ne mijenja. Znate za činjenicu da su lagali jer ste ih uhvatili , međutim, čini se da nisu potpuno osvrnuti na tu laž i čini se da u potpunosti vjeruju u sve što govore.

Dakle, ako se čine potpuno sigurni kad ste ih uhvatili u činjenici laži, to je vrlo dobar znak da ste u vezi s patološkim lažljivcem.

 

  1. Mogu biti suptilno manipulativni

Manipulacija koju patološki lažov može servirati, ako je ima, obično je vrlo suptilan (za razliku od narcista). To je uglavnom zato što sama manipulacija nije stvarno namjerna.

Svakako, možda vas pokušavaju uvjeriti u njihov fantastičan preporod prigoda, međutim, oni to doista vjeruju, pa je manje manipulacija zbog kontrole i više napora da vas manipuliraju da vjerujete u njihovo izvješće o stvarima.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.

Podijeli svoje utiske o tekstu: