/Prema psiholozima roditelji koji rade OVIH 7 stvari , odgajaju uspješnu djecu

Prema psiholozima roditelji koji rade OVIH 7 stvari , odgajaju uspješnu djecu

Svi težimo tome cilju da postanemo bolji danas nego što smo bili juče i da izdržimo izazove života sa milošću i genijalnošću, tako da je prirodno da želimo za našu decu isto.

Naravno, pristup koji koristimo će definitivno veoma zavisiti od vrste ličnosti koju naše dijete ima.Ali ima nekoliko navika koje svaki roditelj može da usvoji, bez obzira na ličnost djeteta.

  1. Čitajte im

Pored činjenice da nema ništa ljepše od čitanja vašem malom anđelu, istraživanja su pokazala da čitanje vašem djetetu od ranh godina daje im porast pismenosti.Vašu djecu će čitanje asocirati na vaše tople emocije koje su iskusili kada ste im čitali, i zbog toga će voljeti čitanje kada odrastu.

2.Radite sa njima izvan kuće

Ako ste mislili da vas dijete treba svake minute u danu, možda ćete biti iznenađeni da su oni bolji u suštini, kada odete na posao.Ovo posebno važi za majke domaćice, koje zbog tog pristupa ostavljaju djeci utisak da su žene stvorene da budu kod kuće i rade kućanske poslove a svoje ambicije da ostavljaju po strani.

Istraživanja na Harvardu su pokazala da djeca koja su odrasla sa majkama koje rade imala su drugačiji pristup prema životu od onih koji su odrasli sa majkama koje su ostajale kod kuće.Djevojčice izrastu u žene koje traže posao i teže ka všim ciljevima, dok dječaci izrastu u muškarce koji pomažu u kućanskim poslovima i posvećuju više pažnje članovima porodice.

3.Ograničite TV i kompjuter

Duže izlaganje ekranu ima poražavajuće rezultate na nerazvijeni mozak djeteta.Otkriveno je da provođenje previše vremena ispred ekrana usporava dječinu sposobnost fokusiranja, narušava pažnju,  i vokabular i društvene sposobnosti.

4.Učite ih da pomažu u kući

Julie Lythcott- Haims je raspravljala kako su uspješni odrasli studenti na Harvardu oni koji su obavljali kućanske poslove kada su bili djeca.Učenjem vašeg djeteta da preuzme odgovornost za svakodnevne zadatke u ranom djetinjstvu je veoma bitno.

5.Odgađajte nagrade

Misao da bi vaše dijete trebalo biti intenzivno nagrađivano za svaku malu stvar koju urade je nešto što će uzeti zdravo za gotovo u životu i nešto što će ih uništiti.Učenjem vaše djece da budu strpljiva će im mnogo pomoći u životu.

6.Dopustite im da pogriješe

Jedini neuspjeh je onaj gdje odlučite da ne uradite ništa jer se plašite da ćete pogriješiti.Drugim riječima, samo trud donosi uspijeh, bez obzira na ishod.I mnogi roditelji ne vide da zaštita njihove djece od grešaka ima fatalne efekte na njhov budući uspijeh.

7.Ohrabrite ih da putuju

Istraživanja su pokazala da putovanje može imati mnoge pozitivne uticaje na djecu, kao na primjer :

– posvećenost želji da znaju, uče i istraživaju više;

– nezavisnost, samopoštovanje, samopouzdanje;

-intelektualna znatiželja;

-tolerancija i poštovanje;

-tolerancija za druge kulture i nacionalnosti

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.

Podijeli svoje utiske o tekstu: