3 Zanimljive stvari koje MORATE znati o TAMJANU

Tamjan se koristi bezbroj godina u mnogim kulturama za važne događaje, u stvari, to je vjerovatno najčešće korištena svečana tradicija ikada stvorena.

Od sprovoda, vjerskih događaja, do običnog kućnog reda, tamjan se pokazao vrijednim – pogotovo kad se uzme u obzir korištenje tradicionalnih mirisa kao što su mošus, jasmin i sandalovina.

No osim mirisa, tamjan ima neke zanimljive činjenice koje nikada niste čuli.

1.Kada većina ljudi misli na tamjan, ne shvataju da postoje dva različita . izravno i neizravno gorenje.

Neizravno gorenje – ovaj oblik tamjana se ne pali, u stvari, postoji potpuno drugačija metoda oslobađanja mirisa.Tamjan zahtijeva zaseban izvor toplote, koji obično dobiva nečim vrućim ispod njega, poput ugljena ili žeravice.

To je zato što je tamjan obično u mnogo sirovijem stanju.U stvari to je kako se tradicionalno koristi mnogo godina.Na taj je način korišten tamjan u mnogim vjerskim obredima.

Direktno gorenje – To je danas najčešći oblik tamjana i najlakši za korištenje.Tamjan je povezan s drugim vrstama zapaljivih tvari (na bazi vode ) kao što je ulje i valjane oko jezgra bambusa pomoću kompresije i vode.

To omogućava vrlo lako, glatko i neprekidno paljenje,a običo se koristi s držačima tamjana.

2.Rastjerivač buba

Često, kada su budistički monasi meditirali u prirodi, koristili su posebnu vrstu tamjana koja se isporučuje s citronelom ( uljem dobivenim od limunske trave) kako bi se rastjerale muhe i komarci.

Vrlo korisno, ako se nađete napolju pokušavajući preživjeti od napada insekata.

3.Podstiče mozak – Neobično, moć mirisa ima više uticaja na mozak nego što mislimo.

Kada mirišete nešto ugodno, vaš se mozak automatski počinje smirivati i pronalaziti ravnotežu.

Zapravo, u naučnoj studiji, otkriveno je da zamjan može pokrenuti alfa valove mozga i povećati sposobnost uma da se odvoji od naših tijela.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.