6 savjeta koji bi vam mogli pomoći da izađete iz začaranog kruga depresije

Pokrenite se

Depresija je ozbiljan zdravsteni problem i jako je teško raditi svakodnevne poslove kada vas ona obuzme. Bez obzira na lekove nekad je čak i jutarnje ustajanje iz kreveta mučno, a stranica Healthline prenosi nekoliko načina borbe s ovim problemom. Ako ujutru ne možete da naterate sebe da ustanete, probajte prvo da sednete.

1. Iz ležećeg položaja pređite u sedeći i ostanite tako nekoliko minuta, te zatim ustanite. 2. Kada sedite ili ležite, razmišljajte o hrani i kafi. Do njih možete doći jedino ako ustanete, a to može biti odlična motivacija za pomeranje.

3. Ukoliko patite od nedostatka apetita, fokusirajte se na činjenicu da ćete biti dosta raspoloženiji ako pojedete bilo šta- čak i kriška hleba može da pomogne. 4. Uključite alarm na telefonu i ostavite ga daleko od kreveta. Ovo će vas naterati da ustanete i ugasite ga.

Zatim, nastavite da hodate i spremate se za obaveze koje imate taj dan. 5. Rasporedite dnevne obaveze i napravite jutarnju rutinu i pridržavajte se toga svaki dan. Ovo će vas naterati da brže ustanete i završavate obaveze na vreme.

6. Ukoliko se ne osećate dovoljno jakim da sve ovo probate sami, obratite se nekome za pomoć. Pokušajte da porazgovate sa roditeljima, partnerom ili osobom s kojom živite. Nađite nekoga ko će s vama popiti kafu ili popričati pre nego što odete na posao.

Izvor: Infopult