7 pravila za dug i sretan brak: Način na koji se parovi odnose prema jednoj stvari od ključne je važnosti

Održavanje dugovječnih odnosa nikada nije bio jednostavan zadatak, a evo što je ključno kako bi vaš brak opstao na duže staze

Brak je jedna od najvećih životnih avantura, ali ponekad se može činiti kao da istražujete potpuno neistražen teritorij. Zaista, koliko lijepih, ali i izazovnih trenutaka nude dugovječni odnosi znaju samo glavni akteri istoga, piše Psychology Today.

Najnovija istraživanja sugeriraju da uz ova pravila, parovi imaju pristup planu za izgradnju sretnijeg i ispunjenijeg braka. Evo kako osigurati trajnu ljubav i sklad između vas i vašeg supružnika.

1. Pretvaranje padova u uspone

Nijedan brak nije lišen izazova, ali način na koji se parovi nose s tim poteškoćama određuje snagu njihove veze. Istraživanje naglašava važnost rješavanja problema i sukoba otpornošću i timskim radom. Partneri koji se mogu zajedno suočiti s problemima – nudeći jedno drugome utjehu, podršku i ohrabrenje u teškim vremenima – sposobni su održavati zdraviju dinamiku odnosa.

2. Aktivnost, kreativnost i mašta

Studija naglašava važnost zajedničkog bavljenja ugodnim aktivnostima, stvarajući jedinstveni svemir zajedničkih iskustava i značajnih interakcija. Ovi rituali produbljuju emocionalnu intimnost i pružaju prilike za komunikaciju, smijeh i opuštanje. Parovi koji daju prioritet zajedničkim aktivnostima i otvoreno izražavaju svoju privrženost jedno prema drugom teže njegovanju ispunjenijeg i trajnijeg odnosa.

3. Toleriranje različitosti i promjena

Promjena je neizbježna, kako kod pojedinaca, tako i u odnosima. Istraživanje sugerira da je prihvaćanje i toleriranje razlika između partnera ključno za održavanje stabilnog i ispunjenog braka. Umjesto da na promjenu gledaju kao na prijetnju, parovi joj moraju pristupiti kao prilici za evoluciju odnosa.

4. Strpljenje, fleksibilnost i poniznost

Uspješni brakovi često zahtijevaju zdravu dozu strpljenja, fleksibilnosti i poniznosti. Znanstvenici sugeriraju da parovi koji mogu rješavati nesuglasice s milošću i kompromisom imaju tendenciju doživjeti veće zadovoljstvo u svojim vezama. Umjesto fiksiranja na sitne smetnje ili nesavršenosti, korisnije je usredotočiti se na uvažavanje međusobnih pozitivnih kvaliteta i snaga. Stav zahvalnosti i razumijevanja može dovesti do puno više harmonije i ispunjenja za vas i vašeg supružnika.

5. Priznavanje, podrška i divljenje

Izražavanje poštovanja i divljenja prema vašem partneru ključno je za njegujuće i podržavajuće bračno okruženje. Studija naglašava važnost međusobnog priznavanja truda i pokazivanja zahvalnosti za male stvari. Svjesno se potrudite priznati i cijeniti partnerov doprinos i geste ljubavi kako bi partner bio svjestan da cijenite njegov doprinos. 

6. Potpuna predanost

Predanost je kamen temeljac uspješnog braka, a zahtijeva ustrajnost u dobrim i lošim vremenima. Studija pokazuje da parovi koji svojoj vezi pristupaju s osjećajem svrhe i odlučnosti imaju tendenciju doživjeti veće zadovoljstvo i ispunjenje. Svjesno se posvetite svojoj vezi, njezinom rastu i dobrobiti. Odvojite vrijeme za njegovanje ljubavi prema supružniku i rješavajte sve izazove koji se pojave sa strpljenjem i razumijevanjem.

7. Poštivanje sebe

Samopoštovanje čini temelj zdravih odnosa, a utječe i na to kako doživljavate partnera i komunicirate s njim. Ključno je razviti osjećaj samopoštovanja, jer upravo on čini najvažniji dio i u odnosu s partnerom. Važno je shvatiti da je osobna dobrobit ključna i za zdravlje vaše veze. Uvijek se pobrinite imati pozitivnu sliku o sebi, dopuštajući si prigrliti vlastite snage i nedostatke. Samo ako se prema sebi odnosite s ljubaznošću i poštovanjem, vaš partner uzvratit će vam istom mjerom.