Jednostavna Zen pravila: “Ne činite dobra djela u nadi da ćete dobiti nagradu”

Zen budizam je zanimljiv iz više razloga. Bez obzira na vjerska uvjerenja, u njemu možete pronaći puno korisnih stvari koje će pomoći u rastu i razvoju.

1) Ne žurite sa stvarima Za sve dobre stvari treba vremena. Ako požurite, definitivno ćete pogriješit 2) Sve ima svoje vrijeme i mjesto; Moramo pustiti da život ide svojim putem. Sve što bi se trebalo dogoditi dogodit će se u vrijeme kada ćemo za to biti spremni. Ne žurite sa vremenom i događajima.

3) Živite u sadašnjosti; Ne znamo hoćemo li imati sutra. Zbog toga je vrijedno živjeti u sadašnjosti, uživajući u svakoj sekundi vremena kao da je posljednja. Ako znate da ćete kasnije požaliti što niste nešto poduzeli, to svakako napravite.

4) Ne činite dobra djela u nadi da ćete dobiti nagradu; Morate pomagati drugima i uvijek biti u blizini kad im je potrebno. Nastojte da učinite što više. To će imati blagotvoran učinak na naše raspoloženje i dobrobit uopšte. Ako ne pomognete drugima, tada ćete postati najusamljenija osoba na ovome svijetu.

5) Da biste pronašli mir, prestanite previše razmišljati; Da, svako od nas je sklon analiziranju sebe. Oslobađanje od pretjeranog razmišljanja pomoći će vam da pronađete mir. Naš je um sposoban za mnoge stvari, uključujući i stvaranje nerazumnih strahova i strepnji. Zato mu ne biste trebali dati potpunu slobodu djelovanja.

6) Ako nemamo skromnost, nemamo ništa; Morate biti ponizni. Ne smijemo dopustiti da nas ponos i ego liše mogućnosti činjenja dobra. Kad vam se nešto da, vratite zauzvrat. 7) Vodite računa o kvalitetnom snu; Ako ne vodite dovoljno brige o svom tijelu, to će dovesti do ogromne patnje. Prije svega, trebali biste se dovoljno naspavati.

InfoPult