“Nemojte reći Bogu da imate problem – Recite problemu da imate Boga”: Paolo Koeljo o strahu

Mnogi od nas nose sa sobom određene strahove. Nekada je jednostavno teško priznati pa se onda i suočiti sa istima. Da li ste nekada spoznali u kojoj mjeri vas strah koči da biste postigli ono što želite? 

Čuveni pisac Paulo Koeljo je rekao: ” Svaka osoba doživljava strah u trenutku, kada može da promjeni svoju sudbinu.” Ova vrsta straha se dešava kada je pred vama velika odluka. Čovjek ne zna da li se usudi pokušati. Važno je da se otarasite straha koje ta promjena nosi sa sobom.

Tako ćete jedino biti slobodni. Sljedeća mudrost kaže ” Ne reci Bogu da imaš problem, reci problemu da imaš Boga”. Trebamo biti spremni da beremo plodove naših sopstvenih misli i akcija, ali je važno u svemu tome da imamo optimizam i olakšamo sebi potencijalne poteškoće. 

Kako bi lakše spoznali emociju straha, prepričaćemo jednu zanimljivu ali korisnu priču. Zvijer šeta šumom, lisica ide prema njemu. “Nemaš sreće, dođi večeras u moju kuću, poješću te.” Lisica je odmahnula glavom, briznula u plač i otišla da se oprosti od rodbine.

Zvijer ide dalje, a vuk trči ka njemu. “Dođi kod mene, u utorak naveče, spremiću ti večeru.” Vuk klimnu glavom, spusti glavu i ode svom vuku da kaže tužnu vijest. Malo kasnije, zvijer je srela medvjeda. “Upisujem te za srijedu. Ti ćes biti moja večera”. 

Medvjed je potrčao da napiše testament u jazbinu. Zec ide stazom, čudovište ga sretnu i reče mu: ” Dođi kod mene u četvrtak, zapravo ne, u petak ujutro, medvjed je veliki potrebno mi je vremena da ga svarim. Dođi u petak ujutro, pa ću te pojesti. Imaš li pitanje”? 

Zar ne možes ti da dođes, upita zec? Mogu, odgovara zvijer. Onda ću te precrtati sa svoje liste. Ne dozvolite da vas strah od nečega pokori. Kada vas strah kontrolište u velikoj mjeri, to jednostavno ne može da bude dobro za vas. Opravdani strah je u redu, ali nešto više od toga ne. Osvijestite da je isti samo u vašem umu.