Kako privući superiorne chi vibracije u kuću: Ako želite sreću i obilje, odmah unesite (i iznesite) ovo!

U tekstovima o Feng shuiju često spominjemo dobru energiju – “chi”. Ona nije opipljiva, ne možete je vidjeti, ali je i te kako prisutna u svakoj kući – manje ili više. Pitanje je: kako je povećati, uloviti, privući? Evo nekoliko osnovnih savjeta…

Predsoblje

Ako želite da vam dom bude uređen u skladu s Feng shuijem, prvo pođite u svoje predsoblje. Pogledajte sve te kapute, cipele, kišobrane, ormariće, brojila, zaboravljene kutije i vrećice… Budite iskreni, je li to lijepo vidjeti?

Većina nas griješi već u toj prvoj prostoriji u kojoj se svakodnevno pripremamo da zakoračimo u vanjski svijet ili u mir svojeg doma. Umjesto da je to ugodna i udobna prostorija koja nas na trenutak smiruje i opušta, obično je to pretrpano skladište u koje nabacamo sve što nam ne treba u stanu.

Savjet: očistite predsoblje, sakrijte cipele, stavite nešto crveno. Neka ogledalo ne gleda na vrata.

Ulazna vrata

Radilo se o kući ili stanu, ulazna vrata bi trebala biti u odgovarajućem omjeru s njima. Ako su prevelika, previše chija može pobjeći iz vašeg doma kada otvorite vrata. Ali ne morate rušiti ulaz i kupovati nova vrata, blizu njih objesite viseće zvončiće koji će chi vratiti u kuću. Ako su vrata premala, sa svake njihove strane objesite ogledala koja će stvoriti dojam da su vrata veća.

Vanjska strana ulaznih vrata

– ne bi trebala gledati prema drvetu ili uličnoj svjetiljci
– ne bi trebala gledati u smjeru prilaznog puteljka

Unutrašnja strana ulaznih vrata

– ne bi trebala gledati prema stražnjim vratima
– ne bi trebala gledati u prazan zid ili stepenice
– ne bi trebala gledati prema spavaćoj sobi, kuhinji ili WC-u

Stepenice

Kod nas većina stanova nema stepenica unutar stana, ali ova pravila vrijede i za stepenice u kući s više stanova. Za dobru energiju važan je njihov položaj, jer chi kroz njih prolazi između katova. Ako su stepenice previše blizu ulaznih vrata ili završavaju nasuprot njih, chi će se spustiti i izletjeti ravno van pa će gornji kat ostat bez energije i prazan.

Chi možete usporiti ili zadržati pomoću visećih zvončića ili dobro postavljene biljke. Zaobljene stepenice pomoći će protoku chija jer on voli obline. Međutim, preoštar zavoj na stepenicama zaustavit će chi, a to možete ublažiti ako na to mjesto postavite ogledalo.

Ako ograda uz zavojite stepenice nije puna, kao na slici uz ovaj tekst, chi će kroz nju proći nekud u stranu. Najbolje je stoga staviti punu ogradu, a ako je to nemoguće, postavite malo ogledalo ispod stepenica. Ono će reflektirati chi i vratiti ga odakle je došao.

Zavojite stepenice loše su čak i kada imaju punu ogradu jer njihovi zavoji potiču chi da brzo teče i ostavlja gornje katove prazne. Prebrz protok chija možete zaustaviti biljkom penjačicom koja će se oviti oko jedne strane stepenica, ili ih obojite nježnom zelenom bojom. Ako vam niti to ne odgovara, postavite malo ogledalo ispod stepenica, a negdje na njihovoj sredini objesite viseće zvončiće.

Najbolje ćete procijeniti jesu li stepenice loše postavljene ako stanete na vrh, zatim na dno, i zamislite da ste chi. Zapitajte se kamo biste tekli, kojom brzinom, na što biste naletjeli i što bi vam pomoglo. Nakon toga odaberite odgovarajući feng shui lijek.

Dnevni boravak

Kako je dnevna soba u gotovo svim kućama najvažnija prostorija, u njoj majstor feng shuija obično ima najviše posla. Stolice, fotelje ili drugi namještaj na kojem se sjedi trebaju biti postavljene tako da “počasni gost” gleda prema vratima. To bi trebao biti najbolji položaj u sobi – počasni gost trebao bi imati najudobniju stolicu i najbolji pogled.

Nemojte se prestrašiti da ćete svoj omiljeni stolac morati ustupiti nekom počasnom gostu. Ovaj izraz doslovce je preveden, ali taj položaj u dnevnoj sobi zapravo je najčešće namijenjen glavnom hranitelju obitelji.

Ublažite kutove

U dnevnoj sobi treba paziti na kutove, izbočine i udubine u zidu – one smetaju protoku chija. To možete ublažiti svjetiljkom ili bojama ili nekom biljkom penjačicom koja će prekriti kut, ali pazite da biljka ima zaobljeno a ne zaoštreno lišće!

Ako želite poboljšati neko područje svog života, primjerice materijalno stanje, dnevnu sobu ispunite odgovarajućim “lijekom”. Prema feng shuiju u ovom slučaju to može biti nešto životno, recimo biljka. Takozvani “zvukovni” lijekovi mogli bi privući prijatelje ili donijeti početak nečeg novog u životu, pa ako to želite, u sobu stavite zidni sat koji glasno kuca, radio ili cd player.

Najvažnije je dobro razmjestiti stolice i ostali namještaj na kojem se sjedi, a najbolje je da oni budu u sobi postavljeni u obliku osmerokuta ili kvadrata. Uz jedan će zid sigurno biti nekakva peć, a na drugom je televizor, ali morate paziti da vam to previše ne odredi položaj ostalog namještaja koji ne smije biti složen pravocrtno. Također, namještajem se u sobi ne smiju napraviti “hodnici”.

Sakrijte TV

Nemojte natrpati dnevnu sobu namještajem jer chi neće moći slobodno teći. Neka njegov broj i veličina odgovaraju veličini sobe. Ako osjećate da vam je ta prostorija zagušena, lijek može biti veliko ogledalo koje je najbolje (ako je to moguće) postaviti iznad peći ili kamina. Ono će vašoj dnevnoj sobi dati osjećaj prostora.

Do otkrića televizije, kamin ili neki drugi izvor topline bio je središnja točka naših domova. Kako je televizija takozvani “mehanički lijek” pri uređenju nekog prostora, u stanu zbog toga može doći do neravnoteže. Problem možemo riješiti tako da televizor i drugi električni aparati ne budu na najboljem položaju u sobi. Najbolje je da ih sakrijete u ormare koji će biti otvoreni samo kad gledate televiziju, slušate radio ili CD. Ako ih ne možete sakriti, stavite nešto ispred aparata kad ih ne koristite.

Bilo bi dobro da kamin ili neka druga peć bude središnja točka vaše dnevne sobe, a najbolje je ugraditi ga u kut. Tako ćete ublažiti kut i omogućiti chiju da slobodno teče, a ujedno riješiti jednu stranu kvadrata ili osmerokuta prema kojem bi soba trebala biti uređena. Na ostalih tri ili sedam položaja možete postaviti ostalo pokućstvo.

Savjet:

Prema feng shuiju nije dobro da prostorija u kojoj jedete ili kuhinja budu izravno povezane s dnevnom sobom. Kad se otvore vrata dnevne sobe, ove dvije prostorije ne bi se smjele vidjeti, pa ih trebate nekako zagraditi. Mogli biste postaviti pregradu po kojoj će se omotati biljka penjačica ili smisliti nešto drugo što više odgovara unutrašnjem uređenju vašeg doma.

Dobar feng shui za dnevne sobe

Odlučite što želite u životu, pa sukladno tome uredite dnevnu sobu. Primjerice, želite li postati malo više uspješni, lijek je – više svjetla u toj sobi! Ne trebate preuređivati cijelu sobu, dodajte samo “lijekove” koji nedostaju.

Neka vam dnevna soba uvijek bude vedra, a bojama, svjetlom i biljkama ublažite mračne i oštre kuteve.

Namještaj na kojem se sjedi naka uvijek bude u obliku kruga, kvadrata ili osmerokuta. Ne nagomilavajte pokućstvo bez potrebe!

Ova soba treba biti topla i udobna, puna slika i ukrasa, ali nemojte je zatrpati dječjim igračkama, knjigama ili starim časopisima.

Lijekovi – generalno

Ako želite biti uspješniji u nekom području svojeg života, feng shui vam savjetuje da upotrebite neki lijek. Primjerice, ako je lijek “život”, u dom unesite biljke, cvijeće i životinje, a za lijek “svjetlo” postavite nove izvore svjetla. Ali pazite na pravila koja smo opisali:

Područje života koje želite poboljšati i metoda pojačavanja:

  • slava, uspjeh – svjetlo (svijeće, svjetiljke, bolja rasvjeta, veliki prozori)
  • zdravlje i sreća – ravne linije
  • društvene aktivnosti – mirnoća
  • prijatelji i novi počeci – zvuk
  • veze – pokret
  • djeca i obitelj – boja
  • mudrost i iskustvo – mehaničke naprave
  • bogatstvo – život (biljke, svježe cvijeće, životinje)

Izvor: altertv.org / Preuzeto sa: atma.hr / Izvor fotografije: pixabay.com