ZAPOČNITE PROCES POZITIVNOG RAZMIŠLJANJA: Sensina kolumnistica objašnjava zašto je važno ne gubiti nadu

Sensina kolumnistica Marija Franolić s Youtube kanala ‘Marija između tarota i života’ objašnjava što napraviti ako želite pobuditi optimizam u sebi i kako nam u ovome procesu može pomoći jednostavni pučki običaj 

Do kraja godine ostalo je manje od dva mjeseca. Iza nas je vladavina Vage, a trenutno Škorpioni slave rođendan. Nakon toga slijede Strijelci i godinu ćemo ispratiti i dočekati uz vladavinu Jarca.

Škorpion u tarotu odgovara karti Smrti, a ona se oduvijek u ilustracijama pojavljuje usred polja, s kosom. Time se simbolički želi raskrčiti put novim plodovima, odnosno ništa staro ne smije stajati na putu transformaciji koja preuzima aktualni status quo. Smrt poziva na predaju, a predaja simbolički na seks koji je izravan udarac na smrt kroz proces stvaranja novog života. Upravo zato, na francuskom se za orgazam kaže ‘mala smrt’ odnosno ‘La Petite Mort’.

Strijelac koji sustiže Škorpiona referira se na tarot kartu Umjerenost. Ona jedina govori o procesu i promjeni. Sve druge karte se svode na osobu ili stvar. Sve ovo dosad navedeno odnosi se na jesen. Mi sada, u konačnici, živimo period koji nastoji sustići zimu, a zima će u nekom trenutku morati prepustiti vlast proljeću. Sve je, kao što vidimo, ciklus, a ovo je period u kojem možemo još tako mnogo učiniti za sebe. Sada nužno nije vrijeme za odlazak u zimski san ma koliko nas god predaja privlačila i mamila. Nekad je najlakše odustati, a jesen je dušu dala za uvod u zimski san iako nam jesen zapravo želi pokazati koliko je promjena lijepa. Tarot karta Umjerenost Tarot karta UmjerenostIZVOR: SHUTTERSTOCK

Postoji harvardska studija iz 1957. u kojoj je Dr. Curt Richter smjestio štakore u bazene kako bi vidio koliko dugo mogu izdržati bez da posustanu i predaju se vodi. Na prvu, izdržali su petnaest minuta. Čim su se počeli utapati, znanstvenici su ih izvukli van i pomogli im da se oporave. To je bio prvi dio eksperimenta. U drugom dijelu, štakori su vraćeni u bazene. Što mislite, koliko su tada izdržali? Nevjerojatnih šezdeset sati. Zaključak koji se tada izvukao bio je kako su štakori vjerovali da će biti spašeni, borili su se i nisu posustajali sve do iznemoglosti, samo zato što su znali – da postoji šansa.

Mnogi se već sada mire s činjenicom kako je ‘godina gotova’, ali to uopće ne mora uistinu biti tako. Između onog što ne želite i onog što želite dijeli vas odluka, eventualno dvije, a uvjerenje kako je nešto moguće odvest će vas gdje god poželite. Svakog puta kada se povučete ne kako biste se oporavili, nego kako biste odustali, nalazite se u direktnom sukobu interesa s onim gdje želite biti. Ili što želite postati. Između iritacije radi stvarnosti koju promatrate i inspiracije vezano za promjenu i proces transformacije što ako uistinu – postoji šansa?

Ako ovog vikenda nemate kapaciteta za ništa osim priznati poraz i kako nije ispalo onako kako ste očekivali, oslonite se na tzv. mladu nedjelju. Mlada nedjelja prisutna je u pučkoj pobožnosti oduvijek, a referira se na novi početak svakog mjeseca koji započinje ni manje ni više nego prvom nedjeljom u mjesecu. A to je, složit ćete se, sutra. Koliko sam istraživala, isprva se današnji koncept mlade nedjelje odvijao četvrtkom, dakle prvog četvrtka u mjesecu. Kasnije se iz više razloga značaj preusmjerio na nedjelju iako postoji i danas dilema treba li uzeti u obzir zapravo prvu nedjelju nakon Mladog mjeseca? Usmenom predajom i osobnim ranijim životom na selu preuzela sam uvjerenje kako se mlada nedjelja odnosi na prvu nedjelju u mjesecu, dakle imamo ih dvanaest godišnje.

U slučaju bolnih procesa ove jeseni mlada nedjelja u studenom, a imamo još jednu u prosincu, iziskuje minimalan napor. Ali i taj napor metafizički gledano može stvoriti šansu, da ne kažem optimistično, kvantni skok. Jednostavno uzmite najviše lučica što možete i upalite ih. Naravno da u obzir dolaze i svijeće. Bitno je samo da ih je mnogo, više nego inače i da ste svjesni kako se radi o prvoj nedjelji u mjesecu i da se nalazite usred šanse. Fokusirajte se na jednu najveću želju. Dopustite da mlada nedjelja razriješi sve prepreke i radove na putu. Koje su vaše namjere vezano za mjesec ispred vas? Znate li da u tarotu nakon tornjeva i svih mogućih katastrofa dolaze suncokreti? Nekad kad pravim palačinke, do pete palačinke ne znam na čemu sam. Tijesto, tava, vatrica kao da me ne čuju i nikako da se usklade. Ništa ne surađuje ni sa čim. I to nije jedini put da se tako osjećam. Od svih mehanizama, možda je najveći izazov održavati onaj da ne odustanemo od procesa i da vjerujemo kako postoji šansa. Alati pomažu da se pokrene šansa, a ovaj vezano za mladu nedjelju zaista je jednostavan da ne može biti jednostavniji. Ako želite unaprijediti ovu praksu, možete nasred stola staviti vrč s vodom kako bi voda upila svu lošu energiju dok svijeće gore. Čak i ako je sve propalo i iza vas je najgora godina u životu, još postoji šansa. Ako ste izgubili nadu, to je možda samo zato što više ne vjerujete da postoji šansa. No, sve je samo proces, transformacija, a opisano je jedan jednostavan pučki običaj. Sretno!

*Za privatno tarot čitanje Mariji se možete obratiti putem maila marijafranolic93@gmail.com