Najopsežnije istraživanje o kanabisu OTKRIVA: Pomaže u borbi protiv DEPRESIJE, ANKSIOZNOSTI, POSTTRAUMATSKOG poremećaja

Kanabis je već dugo bio tabu u medicinskom svijetu, zahvaljujući činjenici da je još uvijek klasifikovan sa drogama zajedno sa heroinom, LSD-om, ekstrazijem, metadonima.I nažalost, još uvijek jest – uprkos mnogobrojnim istraživanjima koja dokazuju njegove prednosti.

Uprkos negativnoj stigmi o marihuani, naučna zajednica je počela analizirati pozitivne efekte korištenja kanabisa i kako zapravo može spasiti naš život.Postoji bezbroj studija koje iskazuju prednosti.

Sada, da napravimo korak naprijed, najopsežnije istraživanje kanabisa ikad sprovedeno otkriva koliko samo može biti koristan u borbi protiv depresije, anksioznosti, posttraumatskog poremećaja.

Analizirajući preko 60 studija i artikala o medicinskim efektima marihuane kao i efektima rekreativne upotrebe, kanadski tim psihologa došao je do otkrića koja samo potvrđuju njene potencijale za spašavanje života.

Istraživački tim sa Zach Walshom na čelu, profesorom na Univerzitetu u Kolumbiji, odlučili su dublje zaroniti u šta to zapravo znači za ljude koji konzumiraju marihuanu.

Dva glavna kanabinoida THC i CBD, kao što autori ističu, pomogli su mnogim ljudima koji su patili do mentalnih poremećaja kao što je anksioznost, depresija ili čak onima koji su se borili sa zavisnošću.

”U suštini, ljudi koji koriste kanabis kažu da im to pomaže da se opuste i umanje anksioznost,” kaže Walsh.”I znamo da mnogi koji pate od PTSD-a koriste kanabis kako bi tretirali simptome.

Naravno, kanabis ne bi trebao biti smatran kao panaceja 21. vijeka.Činjenica je da, kao i svaki drugi lijek, kanabis nije namijenjen za svaku priliku.Welsh objašnjava da dok se može pokazati kao koristan za pomenute uslove, moglo bi biti riskantno za ljude sa bipolarnim poremećajem ili šizofrenijom.

On savjetuje da ako imate bilo koje od ovih stanja, trebali biste biti pažljivi, posebno sa kanabisom sa visokim THC-om, koji bi mogao povećati maniju.I kao napomena, iako nije bilo predoziranja marihuanom, visoke količine bi mogle biti štetne isto koliko i korisne, i sve se svodi na osobu i na način na koji tijelo prihvata supstance.

”Vjerujem da bi kanabis trebao biti tretiran kao i ostala medicina,” kaže Walsh.”Znamo da su negativni efekti kanabisa prihvatljivi za razliku od lijekova koje koristimo, tako da ne ostavimo straga sve te ljude koji ne pokušavaju pronaći olakšanje u tradicionalnim terapijama.”

 

 Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.