Pravilna nega različitih tipova kože lica

Da li obraćate pažnju kakve proizode koristite i da li su oni zaista pogodni za vaše lice i telo? Trebalo bi, a evo i kako!

 

Tipovi kože zaista se razlikuju i to nisu „ženska posla“ i bezazlena tema o kojoj je dosadno govoriti. To su zaista bitne stvari o kojima ponekad tek kasno saznamo, dok naša koža pati u međuvremenu a to ne želimo da dozvolimo.

 

Postoji četiri tipa zdrave kože: normalna, suva, masna i kombinovana. Kakva će vaša koža biti zavisi od genetike ali od mnogih drugih faktora. Sam način života, spoljni i unutrašnji faktori utiču na to da li će koža ostati zdrava. Njeno stanje varira, ali za svaki problem postoji rešenje.

Saznajte sve o vašem tipu kože, sakupite dobre savete i odredite za sebe pravilnu negu koja će održavati zdravu kožu i koja će je učiniti još blistavijom nego što jeste trenutno!

 

Kako odrediti pravilnu negu za svoj tip kože?

 

Pravilna nega je veoma širok pojam, posebno u današnje vreme kada je sve lako dostupno. Na tržištu ima mnogo proizvoda, neki su kvalitetni, neki nisu, ali priznaćete, marketing obara s nogu. U svemu tome, treba izabrati ono što je najbolje za našu kožu, a to može da predstavlja težak zadatak.

Pravilna nega ne podrazumeva samo odabir kvalitetnih sastojaka, već je važno da svi sastojci budu prilagođeni uprravo našem tipu kože i da odgovara našim karakteristikama, koje su kod svakog različite. Zato je važno da dobro upoznamo sebe i svoje telo, kao i svoje  potrebe, kako bismo saznali šta nam odgovara i šta može od svih tih proizvoda da nam pomogne.

Pitate se verovatno kako da odredite pravilnu negu za svoj tip kože. Ne želite da zbog te informacije idete kod dermatologa, posebno ako nemate veći problem, a s druge strane ipak želite da sijate punim sjajem.

Napomenuli smo da postoje četiri tipa kože – normalna, suva, kombinovana i masna. Ipak, peti tip jeste mešovita koža koja se javlja kod osoba koje imaju sva četiri stanja.

Tipovi se menjaju s godinama, te tako je važno da se ovaj test radi u razmaku od nekoliko godina, da biste pratili dešavanja vaše kože i da biste je pametno i pravilno negovali.

Kod dermatologa možete odrediti vaš tip kože za nekoliko sekundi, ali isti taj efekat možete da sprovedete i u kućnim uslovima.

  1. Uklonite šminku i sve njene ostatke. Možete koristiti preparat koji inače koristite za uklanjanje šminke i operetite lice vodom, bez korišćenja sapuna ili bilo kojih agresivnijih sredstva za umivanje.
  2. Dva sata odmorite od bilo kakvih preparata. Nemojte mazati bilo kakve kreme, stavljati šminku, samo ostavite lice da diše i da vam se prikaže u pravom svetlu.
  3. Analizirajte po predstavljenim karakteristikama i negu prilagodite svom tipu kože

 

Pravilna nega normalne kože

 

Normalna koža je približna savršenoj koži kojoj svi teže. Ako ste među ovim srećnicima, želimo vam da održavate pravilno svoju kožu i da je ne zapostavljate. Sačuvajte zdravu i lepu kožu.

Normalnu kožu odlikuje ten bez akni, mitisera i bubuljica. Ovakva koža nije preterano osetljiva. Ten je blistav i sjajan, bez tragova nakupljanja sebuma. Koža uvek izgleda čisto, ujednačeno i nežno. Pore su jedva vidljive.

Nega normalne kože je najednostavnija, jer neće doći do kontra efekta kada su u pitanju proizvodi, jednostavno, normalnoj koži odgovaraju mnogi preparati i ne smetaju joj da bude blistava. Možete se opustiti i uživati u blagodetima koje pruža normalna koža. Ovakav tip kože traži hidrataciju, antioksidanse i emolijense.

Normalna koža će duže biti mlada i lepa, i da, što je ženama najvažnije, neće imati bore pre vremena.

 

Masna koža lica

 

Sa ovim tipom kože veoma je teško izaći na kraj, odnosno na normalan kraj, pošto svi težimo normali kada je u pitanju koža.

Ovaj tip kože najpodložniji je bubuljicama, mitiserima, upornim aknama i onom neprijatnom sjaju, koji se javlja uvek i svuda, i ne mari da li ste ste se upravo profesionalno našminkale.

Ožiljci, fleke, krupne pore jesu odlika masne kože. Masna koža je teška za odžavanje i nije nimalo lepa na izgled. Lojne žlezde su glavni faktor koji utiče na to da se koža masti.

Nega masne kože nije nimalo jednostavna, ali je nemoguće ne lečiti ovaj problem. Može biti vrlo uporan i bolan, ali rešenje uvek postoji.

Masna koža izlučuje prekomernu količinu ulja koja sadrže masnoću i time se zadržava vlaga u koži. U kombinaciji sa prljavštinom, nastaju mitiseri i bubuljice.

Ipak, masna koža može biti veoma masna i manje masna. Razlika jeste velika kada ste svakodnevno osuđeni na ovaj tip kože. Zvuči čudno, ali imate sreće ako vam je koža blago zamašćena. To znači da nećete baš u svakom trenutku u godini imati problema.

Manje masna koža preko leta biće normalna, ali će biti suva preko zime. Bubuljice i mitiseri javljaće se u navratima. Vrlo masna koža je masna tokom cele godine, i preko leta i preko zime. Nikako joj nije potrebna hidratantna, masna krema, jer je ona uvek sjajna i masna i pore su vidljive i velike. Krema za masno lice bira se u skladu sa sastojcima koji odgovaraju koži. Ako niste sigurni u to, možete se konsultovati sa dermatologom.

Masna koža može biti rezultat nepravilne nege koja podrzumeva često pranje, koje sprovodite češće od dva puta dnevno. Takođe, i ako ne nanosite uopšte hidratantnu kremu ili koristite samo vodu kako biste očistili lice ili koristite proizvode koji isušuju kožu.

Stres, kao uzrok svih mogućih bolesti na ovom svetu, takođe je zadužen da bude krivac za masnu kožu. Jednostavno je, stres utiče na naš organizam, na hormone i na naše lice. Utiče i na te uporne bubuljice i ružne fleke. Zaista, morate da prestanete da se nervirate, jer svaki deo vašeg tela trpi i javlja vam na sve moguće načine da ne želi više da ga bombardujete stresom, ne odgovara mu.

Takođe i dijete koje umeju da zadrmaju čitav sistem jesu krivac za nastanak masne kože. Ishrana je veoma bitna u segmentu nege. Ona je osnova za sve ostalo. Uravnotežena i zdrava ishrana stvoriće balans i dati zdrav izgled koži.

Saveti za masnu kožu:

  • Voda! Da, opet voda. I kod suve i kod masne kože, savet je identičan- pijte dosta tečnosti. Vredi poslušati, voda je univerzalni lek za mnoge tegobe.
  • Fizička aktivnost i pravilan rad lojnih žlezda zaista mogu poboljšati stanje kod masne kože. Vežbajte, znojite se, pravilno čistite lice i uživajte u lepoti koju imate. Deluje tako lako, a znamo svi da se problemi javljaju baš onda kada najmanje očekujemo, posebno bubuljice.
  • Kada se menja vreme, menjaju se i proizvodi. Prilagođavajte se vašoj koži. Ako vidite da zimi reaguje drugačije, pružite joj negu kakva joj je potrebna. Takođe, ako vidite da se stanje menja pod jakim suncem, nabavite kreme koje će joj u tom momentu pomoći da održi hidratantnost. Slušajte i najmanje znakove kada uočite da se koža buni, kada se preterano masti, ili suši, ona tada poručuje da joj nešto ne odgovara, da joj treba drugačija ishrana ili nega.

 

 

Nega suve kože

 

Ako imate problem sa suvom kožom, onda znate koliko je neprijatno kada se koža lica zateže. Ume to da bude vrlo bolno i neretko iritantno. Suva koža je osetljiva, mnogo osetljivija nego normalan tip kože. 40% ljudi koji odlaze kod dermatologa, upravo se žale na problem suve kože.

Suva koža se može javljati na šakama, na prstima, laktovima ili kolenima. Može se javljati usled promena uzrokovanih klimom ili zbog promena u organizmu.Suva koža na licu ubrzava starenje, i to je estetski problem protiv kog postoje brojna rešenja, neka delotvorna, neka manje delotvorna.

Prvi znaci suvoće kože pojavljuju se u vidu blagog zatezanja ili blage grubosti.

Stanje se pogoršava i kako koža gubi vlažnost, postaje sve suvlja i suvlja. Može svrbeti, peckati i boleti. Može se čak i ljuštiti i izgledati ispucalo. Najkritičnije stanje dešava se kada se suvoća ne tretira i kada postane oštećena i neverovatno zategnuta, toliko zategnuta da nije u stanju da više reguliše svoju hidrataciju. Da, tada nastaje pravi problem zbog koga se trkom uputimo kod dermatologa.

Suva koža je veoma osetljiva. Zato je vrlo važno koristiti kreme i preparate koji u sebi ne sadrže štetne materije, mirise i boje.

Proveravajte etikete i vidite da li je preprat ispitan na osetljivoj koži.

 

Bolesti suve kože

 

Kseroza, bolest suve kože utiče na način života, i fizički i psihički. Pravilna terapija je isključivo bitna da doprinese da se bolest ne širi dalje od početne faze. Lepa, mladalačka i zdrava koža postaju nemoguća misija kada na scenu nastupi suva koža. Kseroza je suva koža i nju uzrokuje nedostatak vode u koži, što može biti posledica starenja ili neka druga bolest, poput dijabetesa.

Koža gubi volumen kada nema dovoljno vode, postaje gruba jer se ćelije isušuju i gubi elastičnost i ostavlja deblji sloj mrtvih ćelija blizu površine kože. Gornji sloj kože može da bude suv i poostoji mogućnost da dodje do faze u kojoj uopšte više nije fleksibilan.

Koža se peruta kada je u stanju isušenosti i kada nije funkcionalna i u stanju normalne hidratacije. Ona tada nije sposobna da se bori sa promenom vremena, sa parfemima ili hemikalijama koji vrlo lako dopiru ispod površine.

Suva koža se javlja pri niskoj vlažnosti vazduha, to se često dešava zimi kada je hladnije vreme, ili u sparnim, toplim danima. Značajno jeste i čišćenje kože. Verujem da se pitate kako čišćenje kože utiče na njeno isušivanje, ali da, jaki preprati koji nisu namenjeni odrđenom tipu kožu umeju da iziritiraju i ođštete površinski sloj kože.

Birajte blage preparate za čišćenje lica, to je ključni lek za rešavanje problema suve kože.

Saveti koji će vam koristiti u borbi protiv suve kože:

  • Unosite dovoljno tečnosti kako bi vaš organizam bio hidriran.
  • Tuširajte se mlakom, ne vrelom vodom. Izbegavajte kupke koje su vrele.
  • Smanjite upotrebu jakih deterdženata, nebitno da li s njima perete kupatilo, sudove ili nešto drugo. Budite svesni da je vaša koža izložena u svakom momentu spoljnim hemikalijama.

 

Kombinovana koža

 

Kombinovana koža sadrži kaakteristike svih tipova kože lica. Čuvena T zona je oznaka kombinovane kože. U toj zoni potrebna je odgovarajuća nega koja je drugačija u odnosu na ostatak lica. Masni i sjajni tragovi, otvorene pore su tipičan deo kombinovane kože. Koža se može mastiti samo u predelu nosu, a da na ostalim delovima bude suva.

Sulfati u proizvodima za čišćenje lica su zabranjeni, kao i alkohol, jer je ovaj tip vrlo osetljiv i podložan promenama.

 

Sve u svemu, koji god tip kože da imate, važno je da je pravilno negujete ili u nekim slučajevima, lečite. Budite pažljivi i volite svoju kožu, pružite joj negu kakvu zaslužuje.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.