Mudra priča: Ne osvećuj se nikom – Život će se pobrinuti za pravdu

Život će sve da vrati

Ne osvećujte se onima koji su vas povrijedili, život je taj koji će se pobrinuti za pravdu! Samo što vrijeme u kojem on to čini ne odgovara uvijek našem vremenu i našim željama. A bol traži zadovoljštinu odmah!

Nije neprirodno tražiti da svatko dobije ono što je zaslužio, ali postoji ona tanka granica unutar nas samih kada se žrtva na jedan način počinje pretvarati u onoga koji ga je povrijedio, kada misli da zna sve tuđe motive, okolnosti, uzroke i čeka prigodu da bitku koju je započela druga strana pretvori u rat do potpunog istrebljenja.

Ne osvećujte se onima koji su vas povrijedili, život je taj koji će se pobrinuti za pravdu! Bol zadobivena povredom je doista teška, i što nam je osoba bila bliža ona biva sve teža, ali uzvraćanje nekeda ostavlja još dublje posljedice jer ne rješava problem.

Ono je poput stavljanja flastera na duboku i živu ranu, rana biva trenutačno pokrivena, a možda se osjeti nekakvo olakšanje, ali unutar nje stvari se kompliciraju i pogoršavaju. Ne osvećujte se onima koji su vas povrijedili, život je taj koji će se pobrinuti za pravdu!

Svijet koji vidimo samo je slika svijeta iz našega kuta, ništa više od toga, i ne znamo što se stvarno događa, zašto netko nešto čini, a još manje možemo prepostaviti posljedice koje će nakon svega toga ostati. U cijelom tom izazovu možemo zadobiveni udarac pretvoriti u svoju snagu, a oluju nemira koja želi zavladati našim mislima potjerati i reći: Moj mi je mir dragocijeniji od svega jer cijenim svoj život.

Davno su ljudi rekli da je osveta slast koja možda traje jedan dan, a velikodušnost osjećaj kojem se možeš radovati vječno. Ništa čovjeka toliko ne uzdiže kao njegova sposobnost da podnese trenutnu nepravdu jer je svjestan da život nije priča sa jednim poglavljem koja odmah završava, već priča sa tisuća njih i da ukoliko u ovom trenutnom poglavlju izgleda kao gubitnik, u idućem se već stvari mogu promijeniti. To je prava slast pobjede i unutarnji mir kojega ništa ne može platiti.

Izvor: savjetnikuspjeha