Kako izaći iz začaranog kruga prazne svakodnevice? Ova poučna priča daje odgovor!

Čovjek je pitao mudraca – kako da izađem iz začaranog kruga prazne svakodnevice u kojoj nema ni ljubavi ni sreće?

Mudrac mu je odgovorio – iz kruga možeš izaći samo na onom mjestu gdje se spajaju početak i kraj!

Čovjek se duboko zamislio i krenuo u potragu za mjestom gdje se nebo spaja sa zemljom, ali horizont je uvijek bio na istoj udaljenosti. Umoran od svega, sjeo je na obalu oceana, misleći da je stigao do kraja svijeta. Riječi mudraca odzvanjale su mu u glavi.

Dugo je sjedio na obali promatrajući sunce i oblake, a noću mjesec i zvijezde i konačno je vidio svoju prošlost i budućnost kako se stapaju u sadašnjem trenutku i oblikuju njegov život.

Znao je odgovor. Ne postoji mjesto na svijetu gdje se počeci spajaju s krajevima, ali na svakom mjestu kraj se ulijeva u novi početak u jednom određenom trenutku.

Ponovo je potražio starca koji ga je uputio ka horizontu, odlučan u namjeri da ovlada vremenom i sazna u kojem se trenutku može osloboditi loše sreće.

Čovjek je pitao mudraca – sada znam gdje se spajaju početak i kraj, što trebam učiniti?

Mudrac je odgovorio:
Ako je tvoja prošlost ispunjena patnjom, sačekaj trenutak kad se sunce na horizontu počne penjati i tada ostavi svu patnju iza sebe.
Ako si u prošlosti bio rob loših navika, sačekaj da se sunce počne penjati i u naredna tri dana radi samo ono što želiš raditi do kraja života.
Ako je tvoja prošlost ispunjena mučnim odnosima, tada potraži neke nove ljude i kreni s njima u svoju budućnost, a sve ostale ostavi iza sebe i ne gledaj unazad.
Ako u tvom životu nije bilo radosti, tada učini bilo što što će te učiniti sretnim, koliko god da je to mala stvar, ona će se proširiti na cijelu tvoju budućnost.
Ako u tvom životu nije bilo ljubavi, u tom trenutku s čežnjom pogledaj u sunce i srest ćeš ljubav svog života.
Čovjek se zahvalio i otišao svojim putem. Nikada više nije posjetio mudraca.

Neka vaše stare muke ostanu iza vas, ponesite samo ono čime želite ispunit svoju budućnost. Ako to učinite, srest ćete ljubav i sreću svog života.

Barem tako kaže stara legenda o čovjeku i mudracu.

 

(Izvor: alternativainformacije.com / Preuzeto sa: zdravino.com / Portalomanija / foto: pixabay.com)