10 Načina da se osjećate bolje za samo 15 minuta!

Život je pun obaveza i lako zaboravljamo da posvetimo malo vremena sebi, obično cijeli dan provodimo vrijeme na poslu ili brinući o porordici.Trebalo bi nam prijeći u naviku da svaki dan odvojimo vremena za sebe.Odmor nam dobro dođe da se osvježimo i ponovo napunimo baterije.Većina ljudi bi voljela da čitav dan ima za sebe i da rade ono što vole.Evo nekih načina da se osjećate bolje i popravite si dan , a to će vam oduzeti samo 15 minuta ili manje :

Opustite se pod tušem

Uđite pod tuš i uživajte 10 ili 15 minuta, bez da vas iko opterećuje i postavlja pitanja.Neka voda uđe u vas.Neka para očisti vaša pluća i sinuse.Kada završite, ne samo da ćete biti čisti nego ćete se osjećati osvježeno i ispunjeno.

Na kratko istegnite mišiće

Lezite na pod i istegnite mišiće.Trpimo čitav dan napetost.Neka napetosti nestanu…bolje ćete se osjećati, zagarantovano.zauzmite neku Joga pozu i brzo se oslobodite stresa.Istezanje je vrlo opuštajuće i korisno je za protok krvi.Jednom kada počnete da radite ovo , osjećat ćete da imate više energije.

Odspavajte malo

Uskočite u krevet i odspavajte na kratko.Čak je dobro samo zatvoriti oči i opustitit se, a da zapravo ne odete na spavanje.Podesite svoj alarm i samo zaronite vaše lice u jastuk na petnaestak minuta.

Uživajte u omiljenom jelu i piću

Popijte kafu ili svoj omiljeni čaj.Nađite nešto u čemu uživate i počastite se.Dozvolite sebi da na kratko samo sjedite i uživate u hrani.ne mora to biti obrok, može biti poslastica kao malo zadovoljstvo za vašu dušu.

Izađite napolje i uživajte u suncu

Sunce nam daje vitamin D i može nas osvježiti kada sjednemo malo napolje i upijemo toplinu sunca.Neke depresije su čak povezane sa nedostatkom sunca u zimskim mjesecima.Dakle, nedostatak sunca može uticati na vaše raspoloženje.Ako čitav dan radite u prostoriji sa vještačkim osvjetljenjem, to može zaista narušiti vašu energiju i raspoloženje.Ako vam treba brzo da se saberete samo izađite napolje i ‘napunite se’.

Igrajte neku jednostavnu igricu

Većina nas ima ‘pametne’ telefone ovih dana.sa njima dolazi i mnoštvo jednostavnih ali i zabavnih i izazovnih igara.Zaigrajte vašu omiljenu igru i priuštite sebi malo zabave.

Pustite vašu omiljenu pjesmu

Stavite slušalice na uši izađite iz kola i prošetajte malo uz vašu omiljenu muziku.Muzika je univerzalno ljudsko iskustvo i može značajno uticati na naše raspoloženje.Nađite pjesmu koja vas čini srećnim i uživajte.

Pozovite prijatelja

Nazovite prijatelja i proćaskajte malo.Budite smiješni, govorite o nečemu što vam je bilo na umu ili jednostavno pitajte šta ima kod njih u posljednje vrijeme.Naši prijatelji nas zaista mogu razveseliti i podstaknuti naš duh, ako se osjećamo neraspoloženo .

Idite u šetnju

Izađite i prošetajte.Kratka šenja oko parkinga na poslu , otiđite do prodavnice ili restorana.Osjećamo se bolje nakon neke vježbe ili fizičke aktivnosti jer naše tijelo otpušta hemikalije što nam daje dobar osjećaj.Sunce i svjež vazduh su uvijek dobrodošli.

Isključite se malo

preopterećenost informacijama je uobičajen problem u savremenom svijetu.Odmorite se od konstantnih obaveza i razmišljanja , samo uživajte malo u tišini.zato ostavite na stranu tablet, telefon ili laptop i samo malo uživajte u stvarnom svijetu.

 

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.