30 SAVETA ZA VASPITANJE DEČAKA: Samo ovako od njega možete napraviti osobu na koju ćete se osloniti “pod stare dane”

Vaspitati sina nije isto kao vaspitati ćerku. Na dečaciam su velika očekivanja koja njihovu nežnu dušu može slomiti lako. Stoga primenite neke od ovih 30 saveta za vaspitanje dečaka

Ovih 30 saveta upućujemo majkama – evo kako da od dečaka napravite muškarce, osobu na koju ćete se osloniti pod stare dane:

1. Učinite sve da sin ima prisutnog oca. Bez obzira da li ste u braku ili ste razvedene, dečaku treba muška figura u životu.

2. Nikad ne vičite i ne omalovažavajte sina pred drugim ljudima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

3. Na svaki mogući način inicirajte njegovu komunikaciju sa časnim i vrednim osobama.

4. Razgovarajte sa svojim sinom na odrastao i način pun poštovanja, kao da je pred vama ravnopravna osoba, samo malo mlađa.

5. Ne odbacujte njegova pitanja kao dosadna. Shvatite ih ozbiljno i odgovorite na njih što je detaljnije moguće.

6. Pažljivo slušajte sina, ali nemojte podsticati preteranu razgovorljivost.

7. Nemojte previše štititi svog sina.

8. Svake godine mu poveravajte što više poslova unutar kuće. Bilo da je upitanju sklanjanje suđa nakon jela, usisavanje ili popravljanje određene stvari u kući.

9. Ne zaustavljajte njegovu želju da nešto “popravi” iako to često završi polomljeno.

10. Ne terajte dečaka da radi samo “muške” poslove sa dedom, ocem ili stricom. Trudite se da sam nađe svoj put kroz različite poslove unutra kuće i dvorišta.

11. Održavajte ravnotežu između pohvale i kritike.

12. Nemojte plakati ili se zgražavati kada vidite, ogrebotine, modrice i podlive na njegovim rukama i nogama – to je sastavni deo odrastanja dečaka.

13. Kad dečak napuni 7 godina naučite ga da u gradskom prevozu ustane ženama, bakama, majkama…

14. Još u predškolskom počnite da uvodite svog sina u svet empatije. Pričajte mu otvoreno kako ste se umorili ili kako ste sada zadovoljni sa određenom stvari, kako bi shvatio da treba da obrati pažnju na stanje drugih ljudi oko sebe.

15. U životu dečaka mora svaki dan biti što više pokreta. Omogućite mu sve vrste sportova: od vožnje bicikla, rolera i trotineta, pa do skijanja i snoborda. Dečak mora da se kreće!

16. Svaki dan podstičite poštenje! Uvedite pravilo: “Ko prizna grešku, pola mu se prašta!” Neka dete shvati da je poštenje isplativije od obmane.

Dete, Dečak
foto: Shutterstock

17. Neka od malena shvati da je vreme i tačnost važna stavka. Poštujući tuđe vreme, vi poštujete sebe.

18. Naviknuti na pravilo: ako daš reč moraš je ispuniti! Ovde je posebno važan lični primer: sva obećanja data sinu moraju se striktno ispuniti.

19. Ne ismevaj, ne vređaj, ne ponižavaj sina; nikada ne koristite epitete i replike poput „idiot“, „glup“ itd. Dečaci ovo mogu da upamte za ceo život.

20. Istovremeno učite sina strpljivosti i toleranciji. Strpljivost je važan kvalitet kod muškarca.

21. Od 6–7 godina uklučite sina u porodična pitanja: – kada krečiti kuću, – kako srediti dvorište, – kada obaviti veliku kupovinu i td.

22. Što je pre moguće, počnite da ga “terate” da razmišlja čime će se baviti kad odraste.

23. Naučite sina da koristi sve moguće vrsta alata. Rad rukama je lekovit. Neka vaše dete savlada bar 2 dobra zanata.

24. Pokažite primer sposobnosti upravljanja sobom: radim ono što ne želim zato što po nekad jednostavno moram da radim. Nije sve u životu samo uživanje!

25. Ne opterećujte dete preteranim emocijama.

26. Dozvolite svom sinu da društvo, druge dečake dovodi u svoju kuću.

27. Podsticati planinarske izlete, izlete u sportske i zdravstvene kampove, ostavljati dečaka kod kuće tokom vikenda samo u slučaju bolesti.

28. Pozdravite svaku njegovu priliku da pošteno zaradi.

29. Od malih nogu počnite da ga učite kako da se brine o ženama (majka, sestra, tetka, drugarica, komšinica, itd.), na primer, neka vam doda šal, papuče, kaput… Podstaknite ga da vaspitačicama, drugaricama donese sitne poklone…

30. Naučite sina da je jedan od najvažnijih muških kvaliteta biti tu za osobu kojoj je potrebna pomoć.

Izvor: Stil Kurir