5 Najboljih kratkih motivacionih i inspirativnih priča o životu

Kada vas život obori na zemlju, okrenite se ovim inspirativnim kratkim pričama.Ne samo da čitajući njih imate osjećaj da vam neko grli dušu, nego mogu i stvoriti ideju ili promjenu na bolje.Čitajte i spremite se za osmjeh.

1.Svako ima svoju životnu priču

24-godišnji momak je gledao kroz prozor u vozu..

”Tata, pogledaj drveće se kreće iza nas!”

Tata se osmjehnuo a mladi par je sjedio pored njih, posmatrajući sa sažaljenjem momka koji se ponašao kao dijete, odjednom je opet uzviknuo..

”Tata, pogledaj oblaci trče sa nama!”

Par nije moga odoljeti pa su rekli starom čovjeku..

”Zašto ne odvedete vašeg sina doktoru?” Čovjek se osmjehnu i rekao..”Jesam, upravo se vraćamo iz bolnice, moj sin je bio slijep od rođenja, danas je progledao.”

Svaka osoba na planeti ima svoju priču.Ne osuđujte ljude prije nego što ih zaista upoznate.Istina bi vas mogla iznenaditi.

2.Stresite vaše probleme

Čovjekov omiljeni magarac je pao u doboki bezdan.Nije ga mogao izvući bez obzira koliko se trudio.Stoga je odlučio da ga živog sahrani.

Zemlja je bacana na magarca odozgo.Magarac je sojetio zemlju, stresao je, i  stao na nju.Više zemlje je padalo.

On je strese i popne se.Šti je više zemlje padalo, to se više podizalo.Do večeri, magarac je bio na zelenom pašnjaku.

Nakon mnogo stresanja (problema) I ustajajući (učeći od njih) Dospjet ćete na zelene pašnjake.

3.Slonovo uže

Čovjek je prolazio kraj slonovo, odjednom se zaustavio, zbunjen činjenicom da su  ova ogromna stvorenja zadržana samo malim kanapom koji je vezan za njihovu nogu.Bez lanaca, bez kaveza.Bilo je očigledno da su slonovi mogli u bilo koje vrijeme otkinuti se od svojih kanapa, ali iz nekog razloga nisu.

Vidio je trenera i pitao ga zašto životinje samo stoje i ne pokušavaju da odu.”Pa”, rekao je trener , ” kada su veoma mladi i mnogo manji koristimo istu veličinu konopca da ih vežemo, s godinama, dovoljno je da ih zadrži.Kada odrastu, vjeruju da ne mogu pobjeći.Vjeruju da konopac još uvijek može da ih zadrži, zako da nikada ne pokušavaju da bježe.”

To je iznenadilo čovjeka.Te životinje su mogle u bilo koje vrijeme pobjeći ali nisu mogle zbog toga šti su vjerovale da su zaglavljene tu gdje jesu.

Kao slonovi, koliko nas je kroz život zadržano nekim uvjerenjem da ne možemo nešto uraditi, jednostavno jer nismo jednom uspjeli ?

Neuspjeh je dio učenja;nikada ne bi trebali odustati u životu.

4.Krompiri, jaja i zrna kafe

Nekada davno ćerka se žalila ocu da je njen život očajan i da ne zna kako će preživjeti.Bila je umorna od borbe i patnje cijelo vrijeme.Činilo se da kad jedan problem riješi, drugi odma dođe.

NJen otac, šef, odveo je do kuhinje.Napunio je tri posude vodom i svaku stavio na toplu vatru.Kada su počele da ključaju, u jednu je stavio krompir, u drugu jaja a u treću kafu.

Onda je ostavio da se kuha i nije rekao ni riječi ćerki.Izvadio je krompir iz posude i stavio u zdjelu.Izvadio je jaja i stavio u posudu.

Onda nasuo kafu u šolju.Okrenuo joj se i pitao”Ćerko, šta vidiš?”

”Krompir, jaja i kafu.” naprasito je odgovorila.

”Pogledaj bliže”, rekao je,”dodirni krompir”Dodirnula je i vidjela da je mekano.Onda je upitao da uzme jaje i razbije ga.Nakon što je skinula ljusku, posmatrala je kuhano jaje.Napokon, upitao ju je da naspe kafu.Njena bogata aroma joj je izazvala osmjeh na licu.

”Tata, šta ovo znači?” upitala je.

Objasnio je da su krompir, jaja i kafa suočili iste nedaće – prokuhalu vodu.

Međutim, jedno je reagovalo drugačije.

Krompir je snažan, čvrst i nepopustljiv ali u prokuhanoj vodi postaje mekan i slab.

Jaje je bilo lomljivo, sa tankom ljuskom koja je štitila tečnu unutrašnjost sve dok nije bilo u prokuhanoj vodi.Onda je unutrašnjost jajeta postala čvrsta.

Međutim, zrna kafe su bila unikatna.Nakon što su bila izložena prokuhaloj vodi, promijenila su vodu i kreirala nešto novo.

”Koje si ti?” upitao je ćerku.”Kada nedaće pokucaju na tvoja vrata, kako ti reaguješ?Jesi li ti krompir, jaje ili kafa?”

Pouka : U životu, stvari se dešavaju oko nas, dešavaju se nama, ali jedina stvar koja je bitna je šta se dešava u nama.

Šta ste vi?

5.Činija sladoleda

Danima kada kugla sladoleda košta mnogo manje, 10-godišnji dječak je ušao u poslastičarnicu i sjeo za stol.Konobar je stavio čašu vode pred njega.

”Koliko je kugla sladoleda?”

”50 centi”, odgovorio je konobar.

Mali dječak je izvukao ruku iz džepa i isbrojao nekoliko novčića.

”Koliko je kugla običnog sladoleda?” upitao je.Neki ljudi su sada čekali za stolom i konobar je bio malo nestrpljiv.

”35 centi” odgovorio je drsko.

MAli dječak je ponovo prebrojao novac.”Uzeću običan sladoled,” rekao je.

Konobar je donio sladoled, stavio račun na stol i otišao.Dječak je pojeo sladoled, platio i otišao.

Kada je konobar došao ponovo, počeo je da briše stol i onda je ostao zapanjen onim što je vidio.

Pored prazne zdjelice bilo je još 15 centi- njegov bakšiš.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.