5 Zdravih namirnica koje mogu učiniti vašu djecu pametnijom

”Vi ste ono što jedete.” – Victor Lindlahr

Novi roditelji uvijek traže još bolje načine kako da svoje dijete održe snažnim i zdravim.Najveći faktor s kojim se svaki roditelj suočava je hrana.Šta bi vaše dijete trebalo jesti da bi postalo veliko i jako? Očito postoji puno istraživanja o zdravoj hrani i šta mali čovjek koji raste treba dobiti kako bi održao zdrav fizički izgled.Ali šta je s njihovim mozgom?

Iako to neće biti čarobna hrana koja će vaše dijete učiniti genijem preko noći, sigurno postoje namirnice koje pomažu da se mozak razvija i jača kongnitivne sposobnosti.

1.Bobičasto voće

Svaki roditelj zna koliko je teško natjerati dijete da jede ono što ne želi.Srećom, jedna od najboljih namirnica koja može povećati funkciju mozga djeteta je ukusno i hranjivo bobičasto voće.

Borovnice i maline imaju svojstva koja pomažu da pamćenje bolje funkcioniše.Dijete koje ima jaku memoriju nesumnjivo će biti bolje u školi i životu.

2.Jabuke

Svako zna da su jabuke zdrave, ali ne znaju svi da su dobre za um kao i za tijelo.Šta se nalazi u njima što ih čini tako posebnim?Pa, jabuke nam mogu pomoći u zaštiti od svakodnevnih hemikalija koje mogu prouzrokovati oštećenje naših ćelija mozga.

One sadrže kvercetin, antioksidans koji se može boriti protiv pada mentalnih sposobnosti.Ako dijete jede jednu jabuku na dan, moći će se oduprijeti hemikalijama koje dolaze svakodnevno i održati pametan mozak.

3.Jaja

Istraživači su otkrili da će djeca ako jedu jaja za doručak imati dobar, zdrav obrok sa omega-3 kiselinama koje štite mozak, kao i vitami E koji pomaže u borbi protiv depresije.Jaja su dobar izvor hranjivih tvari za razvoj i rast.

4.Crvena paprika

Ovo bi moglo biti malo teško da dijete jede, ali ako je dijete obožavatelj čilija, onda ne bi trebao biti problem.Crvena paprika je puna jedinjenja koji oslobađaju toplotu i daju osjećaj topline u ustima.Ista ta jedinjenja zapravo oslobađaju endoforin i omogućuju našim tijelima da se opuste nakon napornog dana.

5.Tamna čokolada

Dok je mnogo gorča i manje slatka od mliječne čokolade, tamna čokolada ima svoje prednosti .Tamna čokolada već je poznata da pojačava cirkulacijski sistem, što daje protok krvi u mozgu koji je potreban da bi bili zdravi i pametni.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.