6 Načina KAKO da prepoznate da vas neko EMOCIONALNO ZLOSTAVLJA

Emocionalno nasilničko ponašanje ima namjeru pokušati ozlijediti nekoga drugog.Primjeri emocionalnog nasilničkog ponašanja uključuju okrutno zadirkivanje, zlobno pričanje ljudima iza leđa , širenje ponižavajućih glasina i isključivanje djece iz grupnih aktivnosti.

Mnogi ljudi obično misle o zlostavljanju u fizičkom smislu, ili koriste fizičku silu da naštete ili prijete nekom drugom.

Ali nije sve nasilničko ponašanje fizičko

Emocionalno zlostavljanje je vrlo stvarno i potencijalno štetno.Zapravo, psihološka naplata dugotrajnog emocionalnog ponašanja može biti traumatičnije od tjelesnih ozljeda.

Šta je emocionalno nasilničko ponašanje?

Emocionalno nasilničko ponašanje je emocionalno zlostavljanje,tačka.I emocionalno zlostavljanje obuhvata mnoga potencijalna ponašanja : ismijavanje, okrutni govor, ponižavanje, isključivanje i manipulacija među ostalima.

Učinci emocionalnog nasilničkog ponašanja mogu biti razarajući.Žrtva može patiti od anksioznosti, depresije, kognitivne disfunkcije i u najgorem slučaju prijetiti ili počiniti samoubistvo.

Nažalost, emocionalno zlostavljanje može se pojaviti u bilo kojoj vrsti odnosa.

ČESTI ZNAKOVI EMOCIONALNOG ZLOSTAVLJANJA

1.ISKLJUČIVANJE

Baš kao što djeca zlostavljači isljučuju dječaka od sudjelovanja u društvenim okruženjima, tako i odrasli.To možete doživjeti na radnom mjestu, gdje vas zlostavljač pokušava odvratiti od ostatka s tvrtkom ili timom.Ovo isključivanje često uključuje uvjeravanje drugih da vas odvajaju od društvenih angažmana.

2.PRIJETNJE

Nasilnici pokušavaju utjerati strah i neizvjesnost u umove svojih žrtava.Da bi se to postiglo, nasilnik će često izreći prijetnje.Na primjer, zlostavljač na radnom mjestu – razumijevanje da je nasilničko ponašanje i uznemiravanje neprihvatljivo na radnom mjestu – mogu izreći prijetnje popu ”Znam ljude ovdje.Oni mi čuvaju leđa.”

Prijetnje od strane zlostavljača obično su prazne – i koriste se isključivo kako bi se zadovoljila potreba zlostavljača da se sojećaju u kontroli i vjerovatno su neistinite.

3.PONIŽAVANJE

Ponižavanje čini tri stvari za zlostavljača : 1. čini žrtvu nesigurnijom,2.pojačava njihog ego,3.stavlja ih u središte pozornice , a to je ono što oni žele.

Nije ni čudo , dakle, da je ponižavanje nekoga jedan od najdražih alata zlostavljača.Nasilnici će poniziti svoju žrtvu jasvno ili tajno.

4.OPTUŽIVANJE

Budući da zlostavljači ne vole preuzeti odgovornost za bilo šta, nije iznenađenje da svoje greške prebacuju na druge.Psihološki, nasilnici su slični narcistima na ovaj način.Čak i kada ne optužuju druge, oni otpuštaju odgovornost, stvaraju haos i traže nekoga na koga bi trebali ciljati svoju nesmotrenost.

5.OGOVARANJE

Kao što je spomenuto, zlostavljači često rade ”iza kulisa”.Ne treba vas iznenaditi ako ste vi meta za ogovaranje iza leđa.

6.IZBJEGAVANJE SUKOBA

Vjerovatno je amlo iznenađenje da su većina zlostavljača kukavice.Govoreći o tome, raspravljat ćemo o nekoliko dokazanih načina rukovanja tim likovima.

SUOČAVANJE SA NASILNICIMA

Svaki zdrav odnos izgrađen je na uvažavanju, suosjećanju, ličnoj odgovornosti, poštovanju i podršci.

Nasilnici ne vide odnose kroz isti opseg.Zapravo ni ne poštuju sruštveni ugovor osnovnih manira.

Šta učiniti onda ?

1.Zauzmite se za sebe

Ovaj prvi savjet je presudan.Suprotstavljanje zlostavljaču je isprobana i istinska tehnika, jer daje osobi neočekivano potiskivanje.Emocionalni zlostavljač se možda neće potpuno promijeniti, ali su izgledi da se odmiču od vas vama na uslugu.

2.Ignorišite ih

Ako je ovo vaš prvi put sa kretenima, razmislite o jednostavnom ignorisanju.Ako nastave, razmislite o nekom drugom načinu.

3.Prijavite ih

Većina radnih mjesta i škola ne tolerišu nasilničko ponašanje, posebno s obzirom na nedavne kampanje podizanja javne svijesti.Društva i druge građanske organizacije prisiljene su ponovo procijeniti i revidirati svoje unutrašnje politike.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.