/6 Savjeta kako da odgajate vašu djecu da budu emotivno intelektualna

6 Savjeta kako da odgajate vašu djecu da budu emotivno intelektualna

Svi mi se trudimo i dajemo sve od sebe da naša djeca budu srećna, zdrava i spremna da se suoče sa svijetom.Možemo kupiti najbolju opremu , pročitati najbolje knjige za roditelje i pregledati sve najbolje TV emisije i dalje se ne bi osjećali spremno da se suočimo sa situacijama koje mogu da nas zadese.

Jedna od najtežih tema za objasniti i fokusirati se na to , jesu emocije.Mnogi odrasli i dalje imaju poteškoća u suočavanju sa sopstvenim emocijama , čineći važnim da svoju djecu uče kako da izražavaju svoja osjećanja u mlađem dobu.

”Svi mi brinemo da naučimo našu djecu da kontrolišu svoje emocije.Na kraju krajeva , emocije su te koje nas često dovedu u probleme.Djeca ne mogu trčati po ulici, bacati hranu jedni na druge , ili popiškiti se na mlađeg brata.Ali postavljanjem granica na dječije ponašanje ne znači da moramo postavljati granice na to šta oni osjećaju.”

Da biste vaspitali dijete koje je sigurno i inteligentno u svom mentalnom i emocialnom stanju,  roditelji trebaju da se usredsrede na učenje djece kako da na zdrav način indentifikuju ono što osjećaju, a zatim procesiraju emocije u pitanje.

Evo 6 savjeta koja će vam pomoći da vaspitate dijete koje će efikasno da obrađuje svoje emocije

1.Ne označavajte  ni jednu emociju kao ‘pogrešnu’

Važno je da shvatite da nema ‘pogrešnih’ emocija.Dok neko može da se osjeća tužno zbog nečega što vas ne bi doticalo.Činjenica da to nije nešto što i vi osjećate u tom trenutku ne opravdava da li je ili nije emocija pogrešna.Moramo naučiti našu djecu da prihvate bilo kakvu emociju , a da ne osjećaju potrebu da ih označe kao ‘ispravne’ ili ‘pogrešne’.

2.Ne dovodite u vezu emocije i pol djeteta

Naše društvo je puno stereotipa, što ne dozvoljava djeci da se emocijalno razvijaju.Najgore od svih uvjerenja je da ”pravi muškarac” ne pokazuje svoje emocije.Za nas je bitno da učimo našu djecu , da je  bez obzira na pol zdravo osjećati i iskazivati svoje emocije, eleminišući uvjerenje da su osjećanja ”samo za djevojčice”.

3.Naučite efektivnu strategiju savjetovanja

Kada izražavamo i upravljamo svojim emocijama , postoje pozitivni i negativni načini da se nosimo sa time kako se osjećamo.Prije nego što pošaljete vaše dijete u svijet , važno je da ih pripremite nekim efikasnim , pozitivnim načinima da mogu da upravljaju vlastitim emocijama.To može uključivati slušanje muzike, stiskanje antistres loptice, izolovanje u mirno mjesto ili fokusiranje na tehnike disanja.

4.Nemojte ih kriviti

Jedna od najvećih lekcija koju možete naučiti vašu djecu jeste sposobnost da se stave na mjesto drugih, pokušavajući da shvate zašto su uradili to što su uradili , radije nego da krive drugog za to što se desilo , zauzimajući stav žrtve.Sposobnost da rješavaju situacije u životu bez doživljavanja svega lično , će im pomoći da se nose sa životom kada odrastu.

5.Nemojte žuriti da ‘ispravite’ sve

Teško je posmatrati vaše dijete kada je povrijeđeno , a kao roditelj učinili biste sve samo da ta bol nestane, radeći to neće pomoći vašoj djeci da budu nezavisna i da sami upravljaju svojim životnim situacijama.Budite tu za njih, podržite ih, ali ipak dozvolite im da prolaze kroz svoje emocije na neki svoj način.

6.Moć komunikacije

Najteži dio za mnoge ljude kada je u pitanju iskazivanje emocija jeste sposobnost da razgovaraju o tome šta osjećaju, sa drugima .Ovo uključuje ne samo izražavanje svojih emocija kroz riječi , nego i sposobnost da saslušamo druge bez predrasuda i osuđivanja, otvarajući vrata za otvorenu komunikaciju bez obzira na situaciju.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.