9 Razloga zašto je DOBRO biti sam.Obratite pažnju na broj 6

Neki ljudi osjećaju krivnju kada su sami, neki ne vole biti sami, a neki misle da je biti sam isto kao i biti usamljen.Biti sam je potrebno za naš lični razvoj i rast.

Biti sam i usamljen su dvije različite stvari.Biti sam je nešto što nam omogućuje da povratimo energiju u naš život i dušu, dok usamljenost znači živjeti život koji nas odvaja od drugih.Jedan potiče lični rast, a drugi nas zaglavi.

  1. Kada smo sami tada čistimo naš um

U našim životima ima mnogo gluposti.Mediji, naše kolege, naši prijatelji i naša porodica doprinose tome kako formiramo svoje mišljenje kroz njihova izražavanja.Kada smo sami, možemo očistiti naš um od sve buke i dopustiti da naš unutrašnji glas postane jasan.

2.Potiče kreativnost

Kreativnost se događa kada naš um slobodno istažuje i luta.Kada smo sami , ne postoje konkurentske misli i planovi, što našem umu dopušta slobodu krenuti ka temelju istinske inspiracije.

3.Gradi samopouzdanje

Samopouzdanje je teško izgraditi s toliko mnogo vanjskih uticaja.Kada smo sami to nam dopušta da razvijemo naš autentični glas koji se temelji na našim vrijednostima.Ovaj glas postaje jači i postojaniji kada smo čvrsto udubljeni u ono što je najvažnije za nas, a ne za one oko nas.

4.Potiče nezavisnost

Razmišljati i djelovati nezavisno o našoj mreži podrške ključ je za naš najbolji život.Kada provodimo vrijeme sami, možemo sanjati i stvoriti ciljeve koji nam omogućavaju da budemo nezavisni o drugima.

5.Pojačava percepciju

Percepcije do kojih smo došli u životu na temeljima naših iskustava i emocija u momentu.Kada uzmemo vremena da se maknemo od iskustva i provedemo vrijeme sami obrađujući događaje bez emocija i uticaja, dobivamo jasnoću oko presuda koje smo prvobitno napravili.

6.Umanjuje strest i tjeskobu

Stres i anksioznost javljaju se zbog vanjskih očekivanja.Važnost tih očekivanja postaje manje bitna ako imamo neke pretpostavke, a to se događa kada provodimo vrijeme sami u miru.

7.Utvrđuje prioritete

Važno je da neprestano procjenjujemo šta nam je važno.Najbolji način da to uradimo je da provedemo neko vrijeme sami.

8.Povećava produktivnost

Kada smo sami i sposobni  da vidimo jasno naše snove, ciljeve i prioritete, javlja se uzbuđenje.To je uzbuđenje motivacija koja nas pokreće u konkretne akcije prema tim ciljevima i prioritetima.To nam daje energičnost.

9.Jača naše veze

Vjerovali ili ne, to jača naše odnose s ljudima koji su nam najvažniji.Kada imamo vremena da razumijemo i cijenimo sebe, bolje razumijemo i cijenimo druge.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.