Bebe rođene s većim glavama imaju veću vjerovatnoću da razviju viši IQ

Nakon analize podataka iz 100.000 Britanaca,koji su uključivali uzorke krvi, urina, sline i informacije o njihovim životima, istraživači su zaključili da bebe rođene s većim glavama imaju veću vjerovatnoću postizanja veće ocjene na IQ testovima.

Objavljeno u Journal of Molecular Psychiatry, strudija tvrdi :

”Uočene su vrlo značajne asocijacije između rezultata kongnitivnog testa i mnogi poligenski profili, uključujući intrakanijalni volumen, opseg glave i kongnitivne sposobnosti u djetinjstvu.”

Podatke su izvorno sastavili UK Biobank , koja ima više od 500.000 uzoraka od ljudi u dobi između 37 i 73 godina.

Sada, ako se dogodilo da je vaša beba rođena sa malom lobanjom, ne treba brinuti, studija je takođe pronašla dokaze koji sugerišu da cjelokupno tjelesno zdravlje može imati značajan uticaj na inteligenciju.

”Studija podupire postojeću teoriju koja kaže da oni koji imaju bolju cjelokupnu zdravstvenu sposobnost vjerovatno imaju višu razinu inteligencije”, rekao je istraživač Saskia Hagenaars.

Osim fizičke dobrobiti, istraživači su uspjeli identificirati 17 ”značajnih” gena za koje se vjeruje da izravno utiču na funkciju mozga i mentalno zdravlje.

Što se tiče onoga ”velika glava” – ne brinite, vaša beba neće imati neuobičajenu veliku lobanju, ne, istraživači kažu da bebe čija glava ima opseg od 30cm do 35cm blagoslovljene su inteligentnom budućnošću.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.