Biti iskren je NAJTEŽA stvar na svijetu

”U Kini je nekada bio čovjek koji je volio slike zmajeva, i njegova odjeća i namještaj bili su dizajnirani u skladu s tim.Njegova duboka ljubav prema zmajevima privukla je pažnju boga zmajeva, i jednog dana pravi zmaj se pojavio ispred njegovog prozora.Priča se da je umro od straha.Bio je očigledno čovjek koji je uvijek govorio velike riječi , ali se ponašao potpuno drugačije kada se suoči s pravom stvari.” – Hagakure, Yamamoto Tsunetomo

Lako je biti muškarac ili žena od velikih riječi, ali ekstremno teško biti muškarac ili žena koja će primjeniti te riječi u praksi.

Čest je fenomen za ljude da propovijedaju, ali ne praktikuju ono što propovijedaju.Oni mogu govoriti o tome šta je ispravno i pogrešno, kako se ponašati i kako ne, šta je dobro a šta loše.ALi njihov cijeli životni stil ne održava ni jednu stvar o čemu govore.

Čovjek može propovijedati o tome kako biti lijepa, ljubazna i suosječajna osoba, a istovremeno se lako opsjeda mržnjom kada se opovrgava njegova vjerksa ili filozofska ideologija.Drugi bi čovjek mogao govoriti o tome kako je dobro biti zdrav i prilagodljiv, a ipak uživati u brzoj hran ili dimu cigarete .Može govoriti protiv novca i moći kada je siromašan i slab, ali kada mu se ponudi položaj bogatstva i moći, ne gubi ni jedan trenutak da ga uzme.

Kakav je kvalitet tim ljudima nedostajao?

Iskrenost.

Biti iskren prema sebi i drugima je najteža stvar jer, da biste bili iskreni, morate biti dovoljno hrabri da pogledate u tamnu stranu vaše psihe i suprotstavite se slabostima – i otvoreno ih izložite svijetu – čega se mnogi najviše plaše.

Većina nas stvorila je lažnu sliku sebe – ego – bez nedostataka, savršeno pravedan i ispravan, i predivan izvan svake mjere.Ova slika, međutim, samo je veo za pokrivanje našeg sjenovitog sebe, ne samo od očiju drugih, već i od naših.Na taj način na koji smo živjeli do sada je samo bijeg od samorazumijevanja i istinske komunikacije.

Ali ako se ne suočmo, ne razumijemo i ne prihvatimo – osim ako se uskladimo s jezgrom naših osjećanja, emocija , misli i namjera – kako možemo pronaći sklad unutar sebe i svijeta ?

Zato kažem :

URONITE U SVOJU SUŠTINU I ŠITIRE JE IZVAN.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.