Budite im najbolji primjer : Da bi vaša djeca bila sretnija, prvo morate brinuti o sebi

Roditeljstvo je toliko težak predmet kada razmislimo o tome.Ne samo da smo kao roditelji odgovorni za zadovoljavanje osnovnih potreba našeg djeteta , nego smo odgovorni da ih odgojimo kako bi odrasli i samostalno živjeli u svijetu.Trebali bismo ih podučiti osnovnim vrijednostima i kako da se odnose prema drugima.

Za našim stolom, oni uče o politici, religiji i duhovnosti i društvu.Ali trik je da oni ne uče samo ono što mi kažemo, nego posmatraju i ono što radimo.Zapravo, ono što činimo čini se da utiče na našu djecu više nego što možemo zamisliti.Možemo reći da je kažnjavanje batinama pogrešno, ali kada to uradimo suprotstavljamo se našoj izjavi i šaljemo zbunjujuću poruku djetetu. Možemo reći da trebamo druge tretirati kako bismo željeli da nas tretiraju, ali onda nekog drugog loše tretiramo u pristustvu našeg djeteta.

Briga o sebi je važna

Vjerujem da je jedna od najznačajnijih vrijednosti koju možemo modelirati briga o samom sebi.Odrasla sam gledajući roditelje koji su se aktivno žrtvovali kako bi smo, mi djeca, mogli imati više.I slažem se, da mi kao roditelji često činimo žrtve kako bi naša djeca imala sve što je potrebno.

Ali onda vidim svoje vršnjake kako se žrtvoju za nešto što djeca žele a ne za ono što im je potrebno.Jesmo li odustali od svega kako bi odgojili djecu koja su navikla na višak materijalnih stvari?

Čini mi se da bi na bilo bolje da radimo na modeliranju vlastite brige za našu djecu.Kako ih možemo naučiti da su njihove potrebe važne kada nas oni vide da konstanto zanemarujemo vlastite ? Kako ih možemo naučiti da vide vlastitu vrijednost kad ne modeliramo poštovanje prema sebi? Možemo razgovarati o samopoštovanju, pozitivnim stavovima i samopouzdanju, ali ako to isto ne praktikujemo, onda je beskorisno.Naša bi djeca trebala vidjeti da se brinemo za sebe kako bismo ih mogli naučiti isto.

Postavite primjer

I briga o samom sebi je takav širok pojam.Postoji toliko mnogo stvari koje možemo učiniti da bismo se pobrinuli za sebe.Možemo vježbati kako bi zadržali svoj izgled i smanjili stres.Možemo čitati ili uzeti vremena za dugu kupku.Možemo otići u šetnju .Možemo provesti vrijeme s prijateljima.Možemo uživati u mirnoj večeri ili slušati muziku koja nam popravlja raspoloženje.

Praktikovanje brige ima dvostruku namjenu poučavanja naše djece da njihove želje i potrebe imaju vrijednost, a takođe dajući sebi način rješavanja vlastitih potreba kako bismo bili dobar roditelj.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.