Dijete treba znati da je voljeno : Roditelji koji odgajaju snažnu elastičnu djecu rade ove stvari

Kao učiteljica, svjedočila sam koliko su djeca drugačija nego kada sam ja bila mlada.Kao majka, znam koliko je teško biti roditelj.

Ja nisam stručnjak, ali osjećam da moja perspektiva kao učiteljice i kao majke pruža uzbudljiv pogled o tome šta doprinosti a šta ne doprinosti odgajanju snažnog djeteta.

1.Volite ih i posvećujte im pažnju

Dijete treba znati da je voljeno.Roditelji čine greške, djeca čine greške.Ali bez obzira na to, djeca bi trebala znati da ih roditelji vole.S ljubavlju dolazi i pažnja.Smijte se s njima, utješite ih kada su povrijeđeni i dajte im do znanja da brinete za njih.

2.Dajte im do znanja da su sigurni

Naša odgovornost kao roditelja je osigurati da naša djeca budu sigurna.Ovo počinje u kući.Stvorite pozitivan prostor kome djeca znaju da pripadaju.Takođe, provjerite da je njihovo okruženje sigurno.Nažalost, mnogi domovi nisu.

Ova sigurnost utiče na njihovo blagostanje i pruža im snagu potrebnu tokom teških vremena.

3.Neka sami stvaraju svoje snove i ciljeve

Tako često rpojektiramo svoje snove i ciljeve na našu djecu.Možda to čak ni ne znamo.Važno je poduzeti korak natrag i razmisliti o najboljem interesu djeteta.Žele li biti sportista, doktor, advokat, muzičar ?

Dopustite im da istraže i pronađu svoje strasti.Ne tjerajte ih da čine nešto što biste vi željeli.

4.Fokusirajte se na unutrašnju motivaciju

Djeca trebaju da nauče o unutrašnjoj motivaciji; potrebu da pronađu pozitivnost u nečemu što rade jer im to koristi.Moraju naučiti završiti zadatak jer znaju da je to u redu.

5.Pustite ih

Ovo može biti nevjerovatno teško, ali je jako važno.Dođe vrijeme kada morate pustiti.To ne znači da ih trebate prestati voljeti.To ne znači da odustanete i pustite ih da rade šta žele.

To samo znači da im trebate dati priliku da donesu sami svoje odluke.

Morate ih pustiti i dati im do znanja da ste tu za njih.Ponekad roditelji misle da pomažu kada rade sve za djecu, ali nije tako.Dajte im rpostora, neka uče.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.