DOKTOR BOJANIN O RAZMAŽENOJ DECI: “Oni se ne vaspitavaju rečima već samo na OVAJ NAČIN”

Doktor Svetomir Bojanin, jedan od vodećih dečijih psihijatara u Srbiji ovako govori o vaspitavanju razmažene dece

Kako vaspitati decu u današnje vreme kada im je sve dostupno? Da li im dati sve ono što je u našoj mogućnosti ili ipak selektovati? Šta pokloniti detetu koje ima sve? Ovo su neka od pitanja koje muče savremene roditelje.

Prof.dr Svetomir Bojanin jedan od vodećih dječjih psihijatara ovak opriča o razmaženoj deci:

“To je dete kojem je sve davano kao vrednost u stvarima. Kad počnu detetu da se daju pokloni, znate, to je vrlo jedna važna tema, svaki čas deca dobijaju poklone, pa onda u jednom trenutku imamo hrpu igračaka i ne znamo ni koje su to igračke. A mi smo ih u stvari bacili između nas i deteta i ne vidimo se od njih. Zato se mora znati da se za velike praznike daju veći pokloni, za manje se daju mali. Tako se unosi neki red u način razmišljanja deteta. Dete onda zna da mu je neku igračku donela tetka iz, ne znam, Valjeva. I ono voli tu igračku jer voli i tetku. A ako dete ima toliko igračaka da ne zna ni koja je od koga, njemu nije žao da je rašrafi odmah sutra ujutru.

I tako mi stvaramo onu decu koja, na primer, ošamare majku što ne može da im kupi najskuplje najke koje žele. Imao sam nedavno jedan slučaj baš takav, da je sin od 15 godina ošamario majku jer mu nije mogla kupiti najke, bile su skupe za nju. Na predavanju uvek iznosim taj slučaj.

Dakle, vaspitanje počinje tako što se volimo, što se ugledamo jedan na drugog i upijamo jedan drugog. Deca upijaju naše ponašanje. Ne vaspitava se rečima. Niko nije postao dobar zato što mu je neko pridikovao da bude dobar. Ali, ako se tata ponašao tako da je dete identifikujući se s njim postao dobar, to je onda prava stvar,” rekao je Svetomir Bojanin, a prenosi Zelena učionica.

Izvor: Stil Kurir