Frojd o uticaju kućnih ljubimaca na nas: Vrijeme provedeno sa mačkama može biti jako korisno

Malo ljudi zna da je Sigmund Frojd, otac moderne psihoanalize, prepoznao terapeutski kapacitet kod mačaka. 

Druženje sa kućnim ljubimcima pomaže ljudima da se osjećaju dobro kao da su prošli psihoterapiju. Oni koji imaju kućnog ljubimca znaju kakvu naklonost od njih mogu dobiti. Njemački psihoterapeut posebno je identificirao mačke kao izvor blagostanja i sreće .

Japansko stanovništvo također ima istu ideju: u zemlji izlazećeg sunca mačka je cijenjena životinja, simbol sreće i glavna životinja za kućne ljubimce. U Aziji čak postoje mjesta na kojima mačke slobodno šetaju i prepuštaju se ljudima da ih maze. 

Prisustvo mačaka pomaže ljudima da imaju emocionalnu vezu sa drugim živim bićima i smanje nivo stresa . Ako volite mačke onda vam neće biti teško da razumijete zašto su upravo mačke prikladne za psihoterapiju. Mačke su nezavisna stvorenja kojima vi niste potrebni, a upravo to će vam pomoći da sa njima uspostavite odnos pun ljubavi i vjernosti bez uzajamne ovisnosti.

Mačke su veoma vješte životinje koje se mogu držati podalje od svojih vlasnika. One su teritorijalna stvorenja koja vole braniti svoju teritoriju čak i od onih koji ih hrane. Iako se zbog ovoga mogu smatrati samoživim i hladnim životinjama, mačke su upravo suprotno. 

Vole da ih mazite i da se igrate sa njima, ali ako pretjerate, one će jednostavno pokazati ravnodušnost ili otići. Još jedna karakteristika koja ih čini savršenim kućnim ljubimcima za terapiju je njihova prirodna smirenost. Mačke vole da odmaraju i uživaju u miru. 

Ako ste osoba koja je često pod stresom, život sa mačkom će vam pomoći da vratite unutrašnji mir. Mačke su mirne i mudre životinje , sposobne da obogate vaš život i pokažu vam kako se radost može pronaći u malim stvarima. Kao i sve životinje, i oni imaju vrlo razvijenu intuiciju i to im omogućava da pređu od nezavisnosti do naklonosti upravo u trenutku kada vam zatrebaju. 

Imati kućnog ljubimca jeste velika obaveza i morate biti oprezni da ne zapostavite svoju mačku jer ona to svakako ne zaslužuje. Ako je zapostavite, ona će prema vama pokazati istu ravnodušnost u trenutku kada ona vama bude trebala. Ako sa druge strane uspijete uspostaviti iskren odnos, vaša mačka će vam biti naklonjena i vjerna.