JEDAN GEST OTKRIVA DA OSOBA NE GOVORI ISTINU: Kako da razotkrijete laž? Posebno obratite pažnju na usne

Ponašanje koje ukazuje na napetost.

Nije uvek lako prepoznati da neko laže. Dok neke osobe reči i maniri odaju, druge govore izmišljotine s uznemirujućom lakoćom. Međutim, psiholozi tvrde da ipak postoje određeni  znakovi koji izdaju one koji ne govore istinu.

Kada neko laže, bilo da je reč o sitnoj izmišljotini ili velikoj laži, ulazi u stanje stresa. A kad se to dogodi govor tela se promeni. Prema psiholozima ovih pet “nervoznih” navika odaju lažljivca.

Oči

Ne kaže se bez razloga su oči ogledalo duše. One lako mogu da otkriju da osoba laže.
“Kada osoba laže, mozak se jako trudi da suprotnu stranu uveri da govori istinu”, kaže američka terapeutkinja Kolin Ven.

“Oči se ne pomiču pravolinijski, već ‘jure’ okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove ‘mikropomeranje’ i događa se podsvesno, u pokušaju da se izbegne razotrkivanje. Lažljivac takođe može da sklanja pogled”, tvrdi ona.

Glas im se menja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promena glasa. Doktorka primećuje da je to često karakterisano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

“Napetost u glasu javlja se kada se trudite da vas ne uhvate u laži. Visina tona, glasnoća ili oboje mogu da se promene”, kaže ona. Takođe, osoba koja laže može da govori prebzo, da muca ili previše razmišlja oko onoga što će reći.

Usta mogu da postanu suva, a dah postaje plići nego inače. Sve je to posledica stresa izazvanog laganjem.

Skrivaju ruke

“Osoba koja laže može da stisne šake, stavi ruke u džepove ili ih prekrsti”, kaže terapeutkinja. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u telu i takođe može da bude nesvesna metoda zaštite zbog neprijanosti od stresa koji nastaje laganjem.

Vrpolje se

Pred stresnom situacijom mnogi “ne mogu da nađu mesto”. Ista stvar se događa s laganjem.

“Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i dešava se da se pomeraju u stolici, lupkaju nogama ili čak koračaju napred nazad”, kaže terapeutkinja.

Odstupaju od svog osnovnog ponašanja

Neobičajeno ponašanje za jednu osobu, može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumeti kako se neko obično ponaša kako bismo ga bolje uočili u laži.

“I osoba koja je iskrena, a introventna može da izbegava kontakt očima. Dakle, morate da znate kakvo je nečije ponašanje, da biste prepoznali kada ne govori istinu. Svaka navika koja odstupa od toga, može biti znak da neko ne govori istinu”, tvrdi psihološkinja.

Tekst: Lepa&Srećna