Jedini način da spasite svijet je da spasite SEBE

”Mi nismo ovdje da bi spasili svijet.Mi smo ovdje da spasimo sebe, ali radeći tako, mi spašavamo svijet.” – Joseph Campbell

SPASITE SEBE

”Samo pojedinac može se uzignuti na visine svijesti i svjesnosti.Što više pripadate gomili, dublje ćete pasti u mrak.” – Osho

Spasavajući sebe je stavljanje maske kisika zdravlja, svijesti i istine.Ali šta to znači?To znači ispitivati se od tačke samoprograma , a potom i ispitivanje nekih drugih.To znači psihosocijalni preokret.To znači neugodnost.To znači priznati da ste u krivu.To znači bol, egzistencijalna bol monumentalnih razmjera.

Zašto je to tako bolno? Zato što se kongnitivna disonanca mora kretati.Sve što ste uzeli zdravo za gotovo kao temeljnu istinu, mora se preokrenuti i dati pravilno promatranje.Nakon takvog razmatranja, vjerovatno ćete otkriti da ste pogriješili u mnogim stvarima.No, jedini alat kojeg trebate odmjeriti protiv vašeg dubokog ispitivanja je sljedeći citat : ” Kada iskreni čovjek shvati da je pogriješio, prestat će griješiti ili će prestati biti iskren.”

Pitanje je : Imate li hrabrosti da bduete iskreni prema sebi? Jer ako iskreno odaberete moralnu stranu slobode, života, suradnje i ljubavi, onda ćete morati priznati da taj etatizam ne daje ništa od toga.To samo prodaje iluziju.

Etatizam se odnosi na profit, vlasništvo, podjelu i nasilje.Krade ljudske slobode prisiljavanjem i profitom , zastrajelim i nepravednim zakonom.On smanjuje život i ljudski napredak kroz kalkulativno robovanje druga i uvjerava ljude da vjeruju u iluzorni dug.On stvara fizičku podjelu crtajući zamišljene linije u pijesku i proglašavajući ih ”granicama”.On stvara psihološku podjelu kroz ksenofobični nacionalizam i uslovljavanja obožavanja zsatavica, postavljajući nas nasuprot onoga mentaliteta.Kad je zapravo jedini mentalitet nas-protiv njih koji ima bilo kakvu moralnu težinu i intelektualnu valjanost je sloboda nasuprot položaju tiranije.

Etatizam je tiranski.Jednostavno nema načina da se izvučemo iz te činjenice.On uči autoritarnost i tlačenje.Uči pojedinca da tlači i terorizira sebe i druge.Uči ljude da slijepo slijede i poslušno poštuju autoritet.Uči ucjene i nasilje.Jer ako se ne poštuje autoritet države, ili se ne slijede mnogi zatsrajeli i nemoralni zakoni, pojedinac je prisiljen, nasilno, ako je potrebno, da se prihvati.Slušajte ili umrite, to je ono što se svodi na to.Ili ti ili tvoja sloboda su oduzeti od tebe.

SPASITI SVIJET

Dakle, spasili ste sebe (oslobodili) od stiska države.Šta dolazi dalje? Oslobođenje drugih, naravno.Ali ne tako brzo.Samo zato što ste slobodni od države , ne znači da država još uvijek nije tamo, uzgajajući svoju ružnu glavu.I dalje je tamo, tlači.Još je tamo, tiranizirajući i uništavajući planetu pod krinkom napretka.JOš je tamo, pokušavajući vas natjerati natrag.I samo zato što ste prepoznali etatizam kao tiraniju i tlačenje, ne znači da to drugi čine.

Osiguravate svoju ”masku kisika” na avionskoj nesreći koja je ljudska rasa.SAda je vrijeme da počnemo pomagati drugima da osiguraju svoje maske.Problem je ovdje : ne možete kontrolisati druge ljude.I doista, ne želite.Uostalom, želite da ljudi budu slobodni.To znači da ćete ih morati uvjeriti.Možda ćete biti kreativni.Morat ćete upotrijebiti svoju maštu i naići na nove načine kako ih uvjeriti da budu zdravi.Da, nažalost, došlo je do toga.Jedini način da se zdravlje donese i onima koji su svi previše dobro prilagođeni bolesnom društvu je prodati ga.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.