KAKO DA POMOGNETE DETETU DA SE OSLOBODI TREME: Ako ima strah pred nastup, psiholog otkriva šta će mu najviše pomoći

Psihološkinja otkriva kako da pomognete detetu da se oslobodi treme – evo šta će mu pomoći da više nema strah pred javni nastup!

reme je za novogodišnje priredbe, koncerte i predstave, ali šta učiniti ako dete ima tremu? Da li dete drhti pred odlazak na binu, odjednom ga zaboli stomak kada vidi publiku i plaši se javnog nastupa? Ukoliko je to vaš mnališan, važno je da mu pomognete da se oslobodi tog neprijatnog osećanja.

Dečiji psiholog Natalia Derbeneva otkriva za portal Gazeta.ru kako možete da pomognete detetu da se oslobodi treme:

Prema rečima specijaliste, 80% dece se ne boji toliko koliko im je neprijatno da se izraze: brinu se da će reći nešto pogrešno ili izgledati pogrešno.

“Dajte svom detetu priliku da više priča. Govorni trening je važan ne toliko za javni nastup koliko za lično samopouzdanje deteta. Naučite ga da odgovara u potpunosti: ne jednosložno, bez grgotanja, grcanja i tako dalje. Osim toga, podsetite ih na neke jednostavne stvari – poput potrebe da se pozdravi, “zbogom”; “hvala”, rekla je Natalia Derbeneva.

Kao jedna od načina da se dete oslobodi treme, psihološkinja preporučuje učenje pesama i odlomaka proze, jer se tim procesom razvija govorni aparat deteta.

“On čuje i izgovara nove reči, pamti njihov izgovor i uči njihovo značenje. Dobro je ako odlomke koje ste naučili recitujete pred drugim članovima porodice ili prijateljima”, napominje psihološkinja.

Natalia Derbeneva je dodala da je važno stvoriti razloge za nastupe, a možda se ne radi o velikim događajima, već o domaćim nastupima.

“Na primer, možete pripremiti kratku priču sa detetom o njegovoj omiljenoj igrački ili napraviti pravu prezentaciju sa fotografijama sa nedavnog putovanja. Neka vaše dete drži prezentaciju pred ukućanima.”

“Vežbanje govora je jedina sigurna stvar koja će pomoći detetu da savlada stidljivost pred publikom. I veoma je važno da ne bude samo česta, već i promenljiva. Što češće stvarate različite uslove za vežbanje, vaše dete će brže naučiti da izvodi bez ikakvog straha”, objasnila je dečija psiholog.