Kako sam skupila hrabrosti i pobjegla iz zlostavljajućeg odnosa

Vi ste mislili da je on taj pravi i ignorisali ste sve znakove upozorenja. Sada vam se čini prekasno, i imate psihičke ozljede koje vas podsjeäaju na to. Kako ste pobjegli? Kako kreirati novi život i šta ste naučili iz toga?

Teško je, kao osoba koja ima empatiju i jednostavno čovjek, da prihvati da postoje ljudi koji vas namjerno žele ozlediti. Mi nevjerujemo da nas neko namjerno može ozlediti, tako je naš prvi odbranbeni mehanizam da to ignorišemo.

Možda to nije pametno, ali je realistično. Niko ne želi da se suoči sa činjenicama koje otkrivaju da je ljudska priroda grozna, i ne samo to, već da je osoba koju ste izabrali da je volite, da je i ona grozna. Želite vjerovati svako izvinjenje iako znate da ništa ne može opravdati ono što se već desilo. Vi znate da su vaši prijatelji u pravu kada vam kažu da je vas vaš partner zlostavlja. Vi znate šta će vam oni već reći zato ih izbacujete.

Što više krijemo istinu od sebe, to veća će nas šteta čekati na kraju. Tako da  budite realistični i iskreni prema sebi. Ne morate prolaziti kroz proces utvrđivanja jel vas vaš partner želi ozlediti.

Ako mislite da vas zlostavlja, onda on i vjerovatno to radi. Ako pređe u fizički sukob, bježite odatle. Nije bitno šta su razlozi vašeg partnera, izađite odatle. Onda se obratite i policiji.

Ne dozvolite nikome da vam govori kako to nije bilo toliko strašno. Niko nije zaslužio zlostavljanje.

Ulazak u vakav odnos nije bila vaša greška, vi ste vjerovali nekome, i taj neko je izdao vaše povjerenje i vas. Iako ste vi tu osobu prvi pozvali. Zapamtite, ne bitno koliko ste duboko otišli tu, uvijek će te naći nekoga ko će vam pomoći. Ne bitno jel to bio kolega sa posla, komšija ili svako ko je protiv naslija i zlostavljanja.

I ako ništa drugo ne proradi otiđite policiji, vjeruj te mi, tamo ste sigurni.

Ja lično sam pokupila sve što mi je bilo bitno i majka me čekala ispred u kolima, onda je ona uzela svu moju odjeću i ostale potrebštine, ubacila je sve u kola i otišli smo. On je bio na predavanju dok smo mi stigli kući, sve što mi je ostalo je bio prljav veš i namještaj.

Moju stričevi su otišli do kuće preko vikenda po moj namještaj; ja nisam išla sa njima. To je bio kraj. Biće težak period u vašem životu ali na kraju se isplati. Ostanite sigurni.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.