Kako živjeti srećnije sa manje?

Zašto bi ikada željeli imati manje?

Svi možemo vidjeti učinke konzumerizma na način na koji živimo, način na koji smo u interakciji i na kraju način na koji razmišljamo.Postalo nam je prirodno da ispunimo svoje ormare i vrijeme do vrha, a često gubimo iz vida ono što nam je važno i propustimo neka od navjećih iskustava koja nas očekuju.

Kad god počnem razmišljati o smanjenju zavisnosti o onome što nas definiše, naš um automatski ide žrtve koje ćemo morati napraviti, a ne na mogućnosti kako možemo poboljšati naše živote malim,jednostavnim promjenama.

Minimiziranje vašeg života jednostavno vam omogućuje da manje zavisite od stvari izvan sebe za svoju radost i vrijednost.Umjesto toga, otvorite se za velike mogućnosti za vaše postupke i navike da se podudarate sa vašim vrijednostima – da biste živjeli životom čuda i uzbuđenja.

Ne morate se bojati svakog koraka koji možete poduzeti – možete odabrati promjene koje vas najviše uzbuđuju i prilagodite se vašem životnom stilu kako bi se podudarali sa onim što vam je važno!

Male akcije, velike promjene

U redu, možda sada malo nervozno razmišljate, ”Gdje mogu početi?” Tako da vam mnoge stvari postanu navike.Dobrota zna kada imamo jedan otvoreni trenutak, prva stvar koju uradimo otvorimo Facebook.I hej, nema srama u tome.To je najlakše, instantna zabavna aktivnost koju smo mogli naći.

Te nesvjesne aktivnosti su zadovoljavajuće, ali s kakvim troškovima? Prvi korak je samo početi postavljati jednostavno pitanje : ” Je li ovo zaista kako ja želim provoditi svoje vrijeme?”  Jednom kada počnete ispitivati svoje instiktivne navike, sve što trebate učiniti je tražiti od uma jednu stvar koja vas uzbuđuje, i tretirati to koa svoj prvi korak.

Na primjer, sljedeći pu kada krenete da kliknete na Facebook, uzmite nešto drugo da isprobate umjesto toga da biste mogli više uživati.Hoćete li nazvati prijatelja?Pročitati poglavlje knjige?Prošetati dvadeset minuta?

Ove male odluke mogu se brzo pretvoriti u stvarne promjene u vašem životu i uopšte se ne trebate žrtvovati.Pogledajte još nekoliko zanimljivih ideja kako biste poboljšali svoj život…

Hrana za misli

Jedna od najjednostavnijih razlika koje možete napraviti u vašem životu – i svijetu – dolazi od jednog od naših onovnih insikata : jedenja. Razmišljate li o hrani koju jedete?Dolazi li iiz masovnih proizvodnji i nacionalnih lanaca? Umjesto toga pokušajte pronaći lokalne namirnice i restorane.Ako vas uzbudi misao otkrivanja novih skrivenih blaga hrane, onda bih se ja vodio tim osjećajem i započeo avanturu.

Možda ćete uživati u hrani i zdravlju puno više, za samo nekoliko maraka tokom mjeseca.Ne samo to, takođe možete upoznati lokalne vlasnike tvrtki u vašem području i stvoriti bolju zajednicu.Društvene, ekološke i zdravstvene koristi? Vjerujem da je to nešto vrijedno razmišljanja.

Oslobodite prostora

Koliko je stvari u vašoj sobi? Koliko je odjeće u ormaru? Koristite li te stvari više od jednom mjesečno?Ako ne, pokušajte donirati te stvari lokalnoj dobotvornoj organizaciji.To bi moglo izgledati kao nepotrebni korak, ali razmislite o tome koliko biste bili slobodniji ako biste imali dobar osjećaj za ono što vam je bitno.

Nisam bio u mogućnosti preduzeti ovaj korak don nisam shvatio koliko volim putovati i seliti se na nove lokacije.Što manje stvari imam, lakše je napraviti velike promjene, ili pokupiti i krenuti gdje god sam htio.Ako vaše srce ne žudi za idejom da ide i radi šta god hoće, neopterećeno okovima pokretnog kombija pun beskorisnih sranja, barem ćete imati više prostora u vašem domu.

Isključite se

Nikada više nemojte koristiti vaš laptop i telefon.Samo se šalim! Hladna turska nije za svakoga.Razmotrite vrijeme koje provodite na računaru ili telefonu.Čak i ako je samo sat ili dva sedmično.Stvari u kojima uživate da ostanete povezani uvijek će biti tamo bez obzira koliko odmora da uzmete.

Važno je shvatiti da ste vi i vi i kada ste diskonektovani.Zapravo, ako redovno vježbate, možda ćete  se ponovo povezati sa sobom još bolje.Razmislite o tome, šta biste mogli učiniti s dodatnim satom na dan koji biste normalno potrošili za računarom? Tokom godine mogli biste pisati većinu knjiga, naučiti novi jezik…mogućnosti su beskrajne.

Majstor jednostavnosti

Ponekad, kad počnete poduzimai male korake, potreba za velikim skokom postaje pretežno očigledna.Pogledajte život Rob Greenfielda, koji od življenja običnog života, postavio se pred izvanredne izazove da vidi za šta je sve sposoban.Nakon što je postao svjestan učinka koji je imao u životu na svijet oko sebe, izazvao je sebe da živi izvenredan život.

Rob je odletio 1300 milja daleko, bez novca, bez imanja i napravio je cilj da se vraća autostopom.I pogodite šta? Uspio je!

Poslušajte da i raspravite o njegovim koracima, velikim i malim, koji se mogu poduzeti da živite namjerniji život i živite u harmoniji sa svijetom oko vas.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.