KINTSUGI : Japanska filozofija koja nas uči kako da prevaziđemo naše OŽILJKJE u životu

Poput slomljene keramike koje su postale ljepše nakon razbijanja, ljudsko biće postaje sve jače.

TRADICIONALNA JAPANSKA UMJETNOST KINTSUGIA

Jeste li znali da se slomljenoj keramici još uvijek može dati život pod uslovom da je ispravno popravljena? Umjesto odbacivanja keramike koju ste slomili tokom godina, sada ih možete prikazati jer će biti zaista posebna.

Da bi se ponovo složili slomljeni komadi keramike , stručnjaci koriste plemenite metale pomiješane s malo zlatnog praha.Komadiće će sastaviti natrag pomoću tekućeg metala, i zauzvrat, će se pobrinuti da je keramički komad jači nego ikad.Keramike su sve unikatne jer ni jedan kamen nije isti.

Prema istraživanju, ova tehnika je počela kada je Ashikaga Yoshimasa razbio svoju omiljenu šoljicu.Znao je da bi Kinezi mogli vratiti zajedno koristeći neku drugu tehniku, ali nažalost, to se smatralo nepopravljivim.Kada se čaša spojila, izgledala je još gore, pa su je poslali nekim japanskim majstorima.Japanski obrtnik koristio je drugu tehniku koja je zahtijevala lakiranu smolu kako bi popunila slomljena područja.Budući da je to tradicionalna tehnika, potrebno je mnogo vremena i energije.Kako bi se popravili veliki komadi, to bi zahtijevalo mjesec ili više jer se dijelovi moraju temeljito osušiti prije nego što se mogu vratiti vlasniku.

ŠTA NAS UČI OVA TEHNIKA ?

Prva stvar koju nam ova tehnika poručuje jest da ne bismo trebali prebrzo bacati razbijene stvari ; Iako one nikada ne mogu izgledati isto, one postaju jedinstvene i vrijednije nego prije.To važi isto za nas.Postoje situacije i ljudi koji će vas razbiti u hilajdu komada, ali imajte uvijek snage da se vratite zajedno i postanete elastičniji.POstajete ljepši s greškama zbog lekcija koje ste naučili i ne biste to trebali zaboraviti.Ta iskustva čine nas različitim od drugih.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.