Mame ne mogu SAME! Zašto muževi izazivaju veći STRES ženama nego njihova djeca

Nije iznenađenje da su žene pod stresom koje su u braku i imaju djecu.Uostalom, moraju igrati neke uloke kao majka i žena:kuhar, doktor,učiteljica,sluškinja i još mnogo toga.No, nedavna anketa kompanije TODAY.com otkrila je da gotovo polovina žena smatra muževe kao veći stres od djece.

Više od 7000 žena odgovorilo je na anketu, a rezultati ne samo da su otkrili kako su mame pod stresom nego i koji je uzrok toga.U prosjeku, mame su ocijenile njihov nivo stresa kao 8.5/10 , a 46% žena tvrdi da su zbog muževa osjetili više stresa nego što to čine njihova djeca.

Jedan od uzroka ovog stresa otkriven je u činjenici da je oko 75% žena koje su odgovorile na anketu izvijestilo da čine veći roditeljstva i većinu ostalih kućanskih poslova.To znači da samo 25% žena osjeća da njihovi partneri imaju ravnopravan udio ili većinu roditeljskih i drugih kućanskih poslova.

Drugi uobičajeni uzrok stresa koje su žene prijavile bilo je osjećanje da nisu imale dovoljno vremena u danu kako bi učinile sve što trebaju učiniti, dijelom zbog nedostatka podrške svojih partnera.Ne bi to trebalo biti iznenađenje da je to posebno istinito kod žena koje su imale posao ali su ipak imale na ležima veći dio posla kod kuće.

Mnoge žene su izjavile da je stres došao iz jendostavne činjenice da su njihovi muževi djelovali kao odrasla djeca.To je značilo da imaju još više odgovornosti oko kuće, budući da su takođe trebale brinuti o svojim muževima, iako su njihovi muževi trebali im davati podršku.

Najvažnija stvar koju muškarci i žene mogu učiniti kada se suočavaju s tim činjenicam je pitati ”Šta se može učiniti u vezi s tim?”Istina je da se može mnogo toga riješiti , bez obzira koliko je žena pod stresom ili koliko je muškarac nezreo.Oba partnera trebaju željeti poduzeti taj korak i biti spremni učiniti sve što je potrebno za rješavanje ovog rastućeg problema.

Prije svega moraju razgovarati.Žene se trebaju otvoriti svojim muževima o tome kako se osjećaju pod stresom zbog načina na koji su kućanski i roditeljski poslovi podijeljeni, a muževi moraju biti spremni za istinsko slušanje tih zabrinutosti i biti spremni raditi sa svojim ženama da pronađu rješenje koje će raditi za cijelu porodicu.

Jedan od najboljih načina za smanjene stresa koji žena osjeća zbog svog partnera je osigurati da se kućanski i roditeljski poslovi podjednako podijele.Za početak, parovi bi trebali napraviti popis svih dnevnih, sedmičnih i mjesečnih kućanskih poslova koje treba obaviti i pobrinuti se da svaki partner radi svoj dio.

Žene moraju naučiti vjerovati svojim muževima s dužnostima kućanstva.Mnogo puta, to je razlog što žena radi sve.Ne vjeruje mužu da to čini ispravno ili kako bi htjela da to čini, tako da ona umjesto njega čini.Kada se muž složi da obavlja određenu dužnost u kućanstvu, nužno je da žena odstupi i dopusti mu da to učini, čak i ako to nije učinjeno ” u redu”.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.