Meteode kako da se oslobodite opsesivnih misli – Tehnika u 4 koraka koji bi vam mogla pomoći

Osloboditete se opsesivnih misli i vratite kontrolu nad svojim životom

Opsesivne ili prislilne misli javljaju se mimo naše volje i van naše kontrole su. To se dešava iz razloga što se mi uporno trudimo i upinjemo da ih kontrolišemo, odagnamo i eliminišemo iz naše glave, a to nije moguće, piše portal Vašpsiholog.

Prinudne misli najčešće imaju oblig strepnji, negativnih predikcija, straha da će se nešto loše desiti ili će se desiti ukoliko vi ne ispoštujete neki misaoni ili fizički “ritual”. Najčešće opsesivne misli su strah da nećemo uspeti, da ćemo biti izvrgnuti ruglu pred ljudima, da če se nešto desiti voljenoj osobi, da vam preti neposredna opasnost i slično.

Pored toga što je opsesivne misli, koje su po prirodi stvari uglavnom negativne i “crne”, nije moguće odagnati našim naporima – ti isti napori znaju biti jako iscrpljujući za našu psihu, ali i telo. Opsesvne misli istrajavaju u našem mozgu i zadaju nam muke iz nekoliko razloga.

1) zato što nemamo distancu u odnosu na njih – shvatamo ih bukvalno, kao apsolutne i nepromenjive istine, a ne kao simptom anksionzosti 2) zato što se njima konstantno bavite – iznova i iznova ih analiziramo, udubljujemo se u njihovo značenje, pokušavamo da ih kontrolišemo, osporimo ili otklonimo.

3) zato što se borimo i potiskujemo strah – osećaj straha ili neko drugo neprijatno osećanje ne bi trebalo potiskivati, jer ono time samo jača. Meteode kako da se oslobodite opsesivnih misli Prema rečima psihologa, jedan od načina da umanjimo intenzitet ili se u potpunosti izborimo sa prisilnim mislima jeste da ostavrimo distancu u odnosu na njih, da im pridajemo što manje značaja i da pustimo svoj strah da ispliva na površinu, ne potiskujućći da i zadržavajući u sebi. Jer kada strah ispliva i oslobodi se našeg uma i tela, njegova moć je drastično oslabiti i mi ćemo povratiti kontrolu nad svojim mislima.

Ono što je bitno da znate jeste da opsesivne misli neće i ne mogu nestati za dan ili dva, da je to proces na kome mora da se radi svakodnevno i da su uspeh i dužina trajanja individualni. Važno je da budete uporni, istrajni i da primenjujete tehnike koje se savetuju u kontinuitetu, koje će vam pomoći da se oslobodite anksioznosti koja predstavlja izvor prisilnih misli

Tehnika uz pomoć koje ćete moći da zaista kontrolišete opsesivne misli izgleda ovako:

1) Kada se opsesivna misao javi – koristeći maštu zamislite da ta misao ima neki oblik, boju, težinu, neka zauzima neki prostor ispred vas. Nije bitno šta ćete zamisli bitno je samo da tu misao “materijalizujete” u vašoj mašti i zamišljate da ona stoji ispred vas.

2) Dok posmatrate tu misao i dozvolite sebi da osetite emociju koja prati tu misao (najčešće je to strah), pokušajte da osetite taj strah i ne opirite mu se uopšte, već mu se prepustite – dopustite da vas preplavi. Nemojte ga analizirati, tražiti mu uzroke i značenje i ne pokušavajte da ga razumete. Sve što je potrebno da uradite jeste da pokušate da ga osetite najjače što možete u trenutku u kom se dešava. Nastavite da “posmatrate” misao kojoj ste dali neki oblik i usmerite svu vašu pažnju na svoj potiljak – “gledajte” u misao, a fokus misli usmerite na potiljak.

3) Nastavite da “gledate” u tu misao i zamislite da usmeravate pažnju na prostor iza te misli.

4) Sada ponovo pomislite na misao sa početka i dozvolite sebi da osetite šta god da osećate. Ako je strah nestao tu se proces završava. Ako nije, i ako i dalje osećate naboj koji se pojavljuje sa tom mišlju, primenite sve korake još jednom, sve dok se naboj ne isprazni skroz.

Izvor: Vašpsiholog