Muškarca je možda lakše zamijeniti nego promijeniti: Psihologija ženskog uma

Da li se muškarci ne žele ili ne mogu promijeniti kada im njihove ljepše polovine to zatraže?

Jednom kada muškarac odraste i stupi u zrele godine primjetićete da se sve više odupire promjeni. Dok se mnoge žene bez problema privikavaju na muškarca i prilagođavaju njemu, muškarcima to ide malo teže od ruku. Šta je to što ih navodi na takvo ponašanje?

Postoji generalno mišljenje da su žene slabiji a muškarci jači spol. Zbog čega mnogi muškarci imaju predstavu da ne trebaju slušati sve što žene govore. Mnogi od njih ženinu namjeru da se promijeni na bolje vide kao manu ili čak psihološki napad. 

Mnogi će to gledati kao udarac na ego. Drugi razlog je to što muškarci rjeđe čine introspekciju svoje ličnosti. Dok se žene konstantno preispituju da li sam dobra, da li mogu postati bolja – muškarci to rijetko čine. Zbog toga nisu sposobni uvidjeti da im je promjena neophodna.

Ali, budimo iskreni, ima i muškaraca kojima promjena nije potrebna a žene na tome insistiraju. Prestani da piješ, prestani da se družiš sa tim i tim, prestani da pratiš te djevojke na društvenim mrežama. Zahtjevi se nizaju u beskonačnost. 

Što nas dovodi do zaključka da nisu svi muškarci loši i nisu sve žene prepune razumijevanja. Postoji ona izreka “Muškarca je lakše zamijeniti nego promijeniti”, i iako u tome donekle ima istine možda poenta uopšte nije u mijenjaju. 

Ako ste u vezi sa osobom koja ne želi da usvoji vaše zahtjeve da se promijeni možda jednostavno niste u vezi sa odgovarajućom osobom. Možda je bolje da je ne mijenjate već da pronađete nekoga ko vam više odgovara takav kakav jeste.