Naučnici kažu ako ste zaboravni to je zapravo znak više inteligencije

Ako ste jedni od onih koji zaboravljaju svakodnevne stvari koje obično ljudi pamte, sada je vrijeme da znate da možete radije biti ponosni na to.I ako se osjećate kao da ne morate da znate sve, vaš mozak se čvrsto slaže.

Sjećanje je uvijek bilo percipirano kao najsnažnija mentalna osobina.Međutim, istraživanja sa Univerziteta u Torontu kažu da je zaboravljanje jednako važno kao i pamćenje.

Autor studije, profesor Blake Richards, objašnjava da je prava svrha memorije da optimizuje donošenje odluka.

Mozak postiže ovo tako što filtrira beznačajne detalje i zadržava stvari koje će doprinijeti inteligentnim odlukama u stvarnom svijetu.

’’Loša memorija’’ je zapravo mehanizam u mozgu koji služi da brzo napravi prostor za bitne informacije i da ne dozvoljava mozgu da troši energiju i prostor pamteći svakodnevne i beznačajne informacije.’’

Richard objašnjava da informacije koje su lako dostupne, kao činjenice koje možete naći na internetu ili telefonu, su nešto što vaš mozak ne pamti.Umjesto toga, mozak će osloboditi taj  prostor da sačuva informacije koje su zaista neophodne da se zapamte.

On takođe predlaže da bi trebali ’čistiti’ svoje memorije.Možete to uraditi tako što odete u teretanu ili radite neke druge fizičke aktivnosti.’’Znamo da vježba povećava broj neurona u hipokampusu’’, on objašnjava.

Povećanje neurona u hipokampusu će obrisati neke memorije, ali ne brinite – vaš mozak zna šta trebate i šta ne trebate da zapamtite.

’’Ne želite sve da zaboravite, i ako zaboravljate mnogo više neko što je normalno to može biti razlog za brigu,’’ kaže on.’’Ali ako ste neko ko zaboravlja svakodnevne detalje, to je vjerovatno znak da vaš je sistem memorije perfektno zdrav i da radi tačno ono što treba da radi.’’

Dakle, biti zaboravni genije i nije toliko loše.Koga briga za tekstove pjesama ?

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.

 

3 Comments