Ovi osnovni BUDISTIČKI PRINCIPI će vam PROMIJENITI ŽIVOT ako ih praktikujete SVAKODNEVNO

1.KONZUMIRAJTE SVJESNO

Budite svjesni onoga što stavljate u vaše tijelo, budite zahvalni za ishranu koju nudi dobra hrana.Pažljivo razmotrite prije kupnje materijala.Zapitajte se je li zaista nešto što vam treba, ili samo prolazna želja.

2.PAUZIRAJTE. DIŠITE. SLUŠAJTE.

Pažljivo razmotrite svoje riječi.Kada se osjećate priseiljeno govoriti na sastanku ili razgovoru, zaustavite se.Hoće li vaše riječi donijeti štetu ili poticati ljubav?Slušajte ljude s kojima se susrećete .Ako razgovarate s drugima i slušate kad razgovarate, stvarate mogućnost uzajamnog suosjećanja, razumijevanja, tolerancije.

3.VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

Uočite šta imate.Praktikuovanje svjesnosti zahvalnosti dosljedno dovodi do neposrednog iskustva povezanosti sa životom i spoznaje da postoji veći kontekst u kojem se razvija vaša lična priča.Podijelite radost, a ne negativnost.

4.NJEGUJTE SUOSJEĆANJE I LJUBAZNOST

Uočite gdje je pomoć potrebna i brzo pomozite.Nesebično djelo će ublažiti patnju gdje god se ona pojavila.Radite za mir na mnogim razinama.

5.OTKRIJTE MUDROST

Budite otvoreni onome što se pojavljuje u svakom trenutku.Um se može usredotičiti na toliko mnogo smjerova : prošlost, sadašnjost, budućnost, apstraktne pojmove ili analitično rješavanje problema.Pokušajte odrediti prioritet svijesti o sadašnjem trenutku.

6.PRIHVATITE KONSTANSNU PROMJENU

Ono što je stvarno jetse postojeći trenutak, sadašnjost koja je proizvod prošlosti ili rezultat prethodnih uzroka i djelovanja.Zbog neznanja, obični um ih sve zamisli da su dio jedne kontinuirane stvarnosti.Ali u istini oni nisu.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.