“Pacijent mi je rekao: „Vi se, doktore, zaista mnogo trudite, ali ja NE MOGU DA SE PROMENIM”, Vladeta Jerotić objasnio zašto ovo nikada ne treba reći i šta je KLJUČNO da bi brak trajao

Akademik i čuveni neuropsihijatar Vladeta Jerotić napunio bi sutra 98 godina. Oprostili smo se od velikana četvrtog septembra 2018. a njegova promišljanja o raznim životnim temama, među kojima su i one o braku, ostaju nam zauvek, da se prisećamo njegove mudrosti i potražimo u njima odgovore na važna pitanja.

„Citiraću Majndorfa koji kaže da monogamna zajednica muškarca i žene zasnovana na večnoj ljubavi postoji samo kao ideal. Zbog toga svako treba da neguje brak. Nije lako sačuvati ljubav. I nije isto u pedesetim kao kada ste imali dvadeset godina. Razvijajte se. Negujmo brak što duže. Šta ćemo bez braka? Trećina Evropljana neće brak, a zašto mladi neće? Zato što su imali loš primer roditelja. Najbolji je negovati ga da doživite zlatnu svadbu“, rekao je jednom prilikom Vladeta Jerotić koji je često govorio i o braku:

U braku postoje četiri nivoa komunikacije između partnera: duhovni, intelektualni, emotivni i fizički. Za dobar brak bar dva bi trebalo da funkcionišu. Kada popusti jedan ili dva, treba raditi na ostalim”.

Smatrao je da je brak doživotni izazov za partnere kao i da je potrebno paralelno samopopravljanje, a da deca ne učvršćuju brak: „ Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak roditelja.“

Isticao je vrednost kompromisa, a važan savet je uputio i sledećom pričom: „Razvijajte se, dopunjujte se, prosvećujte se. Rastite! Radite na individuaciji. Jedan moj pacijent mi je posle duge psihoterapije ovako rekao: „Vi se, doktore, zaista mnogo trudite, ali ja ne mogu da se promenim.“ Nemojte to da kažete, nikako! Duh nikada nije star i uvek je sposoban za promene. To je, zapravo, zadatost čovekovog bića.“

Prokomentarisao je i poziciju bračne zajednice u društvu: “Kriza u braku je velika, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Kada sam pre mnogo godina bio u Francuskoj, pitao sam ih kako stoje stvari po tom pitanju. Rekli su mi da 30 odsto njih ne žive zajedno. U stvari, žive zajedno, a odvojeno. Kako to izgleda? Svako ima svoj posao, stan, dva-tri puta nedeljno se vide, imaju vanbračnu decu. To se zove otuđenje. Kako će deca odrastati tamo gde vlada otuđenje?”.

Podsećamo na još neke rečenice velikana Jerotića:

“Sve je složenije nego što izgleda, tako da muškarac i žena… ne znam šta će biti. Pitam pojedine episkope kako je hrišćanska crkva u celini dozvolila da maltene 2000 godina žene nisu slali ni u osnovnu školu. Pa otkud bi to Bog dao tako? Ne može to više, žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem – žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao. A šta je bilo pre patrijarhata? Nikako to da dokučim do kraja. Vrlo je verovatno da je bilo matrijarhata, kažu antropolozi, ne Jerotić. Gde? Kada? U kom obimu? Ima legenda da su muškarci silom, ratom, to oteli od žena. Ali to nije bila ta vrsta vlasti, najverovatnije, koju je posle muškarac preuzeo”.

“Ljubav je Bog, sloboda i izvor. ”Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog.” Kao što jeverejska poslovica kaže: “‘Voli me malo, ali voli me dugo.” Negujte ljubav kao što negujete cveće!”.

“Danas devojke što su obrazovanije prave lošije izbore, jer se partner bira biološki. “Sličnosti se traže, a suprotnosti privlače.” Obično pishički jače osobe biraju partnere suprotne sebi, a psihički slabije osobe partnere sličnije sebi. Iz mog iskustva brakovi sličnih partnera budu dugi, ali dosadni, dok u onim drugima leti perje, ali ima strasti”.

Vladeta Jerotić rođen je drugog avgusta 1924. u Beogradu. Nakon gimnazije upisao je Medicinski fakultet, a posle diplomiranja je specijalizovao neuropsihijatriju. Obrazovanje je nastavio u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj, gde je završio specijalističke studije psihoterapije. Nekoliko decenija radio je kao načelnik Psihoterapeutskog odeljenja u bolnici “Dr Dragiša Mišović”. Predavao je psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Kao član Udruženja književnika Srbije, član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti, objavio je niz dela iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Održao je brojna predavanja koja su iznova i iznova izazivala veliko interesovanje poštovalaca njegovih reči. Vladeta Jerotić je uspeo u jednoj retkoj misiji, da ujedini neistomišljenike, jer se svi slažu da je istinski erudita.

Delovi njegovih predavanja, intervjua, televizijskih gostovanja prenose se godinama. I upijaju se pažljivo.

Izvor: Zena blic