Parovi koji se svađaju više se vole, prema ekspertima za ljubavne odnose

Raspravljanje može biti vrlo neprijatno, posebno kada je to sa vašim voljenima.Pa, ispostavlja se da vas to ne bi trebalo obeshrabriti, u suštini, to može biti tajni recept do uspješne veze.

Jednostavno rečeno, ako vam je stalo do nekog, željet ćete intervenisati kada se pojavi problem.A kada je to obostrano, najčešće će o završiti u agrumentu.Argumenti su zdravi za veze jer izlože poentu i riješe problem što održava zdravu komunikaciju i koegzistenciju.

Dr.Pam Spurr, ekspert za veze, slaže se da prepirka uistinu može biti pozitivan znak u vezi.Kako ona kaže, to pokazuje da je partneru stalo čak i ako se osjećaju iznervirano .

Suočavanje sa problemom vodi do zajedničke saglasnosti i do rješenja.Izjašnjavajući se u argumentima, partneri se bukvalno svađaju za vezu da ostane balansirana i zdrava, kako razlog svađe kreira disbalans što eventualno može uništiti vezu.

Međutim, postoje dvije vrste raspravljanja – konstruktivno i destruktivno.Ako se snađete da argument dovedete do poente i idete ka tome da riješite problem, onda se ne bi trebali previše brinuti.Onda, postoje oni čija svađa ne vodi nigdje i donosi neke stare argumente.

Da bi bili sigurni da vaše raspravljanje pomaže umjesto da uništava, ovdje su neke stvari na koje trebate obratiti pažnju :

  1. Svađe vas mogu zagrijati do te mjere da možete reći nešto zbog čega bi požalili.U takvom slučaju, bolje je da kažete da trebate malo vremena da se smirite i odete u susjednu sobu.
  2. Ako se nađete u situaciji da se stalno svađate oko jednog te istog problema , bolje je samo da sjednete, smirite se i pokušate to riješiti jednom zauvijek.

3.Prigovaranje o drugim temama dok se raspravljate ne vodi nikuda.Bolje je da se fokusirate na jedan problem, nego da se izgubite u moru problema.

4.Zapamtite da se vaše raspravljanje okreće oko ključnog problema – držite se toga i nemojte početi vrijeđati, prijetiti i izgovarati slične stvari zbog kojih se možete kajati.

5.Ne spominjite razvod/raskid.Istraživanja su pokazala jednom kada se ova riječ spomene, veza počinje da propada.

Kao što dr.Spurr kaže, rijetko je da par bude 100% harmoničan, a svađa je trud da se postigne ta harmonija.Međutim, ako se parovi nikada ne svađaju, može biti da nekome nije dovoljno stalo.Dakle, ako vam je stalo, budite sigurni da kažete sve što vas muči i ne zaboravite da poštujete partnera.

 Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.