Postizanje vašeg cilja neće uvijek biti lako. Budite spremni da se suočite sa izazovima..

Svako od nas u nekom trenutku nije uspio da postigne cilj.Uprkos našim najboljim namjerama , okolnosti i nedostatak motivacije može nas spriječiti.Čak i najsposobniji postavljači ciljeva se povremeno pitaju da li preduzimaju prave korake koji će ih voditi do ispunjenog života.

Kada život postane komplikovan, naši snovi i ciljevi ponekad padnu u drugi plan.Tokom vremena, možemo izgubiti strast iz vida.Moguće je da postignemo naše ciljeve ako se prisjetimo da ciljevi i snovi nisu neophodne iste stvari.

Snovi su imaginarni.Ciljevi su bazirani na stvarnosti.Oni su drugačiji.

” Groblje je najbogatije mjesto na zemlji, jer ćete tu naći sve nade i snove koji nikada nisu bili ispunjeni, knjige koje nikada nisu napisane, pjesme koje nikada nisu otpjevane, izumi koji nikada nisu objavljeni, lijekovi koji nikada nisu izumljeni, sve zbog toga jer se neko plašio da preduzme prvi korak.”

Želite da smršate , da napišete knjigu, da štedite za penziju ili da pokrenete novi posao to su snovi.Uspavanje dobre strategije postavljanja ciljeva može pretvoriti vaše snove i ciljeve u realnost.Svi ciljevi počnu sa snovima ili željama, ali kada se uključite u postavljanje ciljeva, osmišljate korake za dobivanje onoga što želite.Imati san bez postavljanja ciljeva je poput putovanja po zemljama bez mape.

Postizanje vašeg cilja neće uvijek biti lako.Budite spremni da se suočite sa izazovima.

Kada pogledate najuspješnije ljude na svijetu – izvođače, inovatore, autore vidite samo rezultat njihovog truda.Zbog toga što ne možemo vidjeti njihovu patnju, to nam može dati pogrešne utiske da je njihov uspijeh materijalizovan bez imalo njihovog truda.

Može biti lako i motivirajuće da vizualizirate snove da dođu u vaš život.Možete si zamisliti ono odijelo kada smršate, možete vidjeti knjigu u radnji na policama.Ono o čemu možda nećete misliti, ali ono što morate prihvatiti, je da postizanje ciljeva neće uvijek biti lako.

Iskusit ćete okolnosti koje će testirati vašu upornost.Ako niste spremni da se žrtvujete ili da se držite vaših ciljeva tokom teških vremena, onda će biti teško da uspijete.Trebate biti spremni da se suočite sa izazovima da ni uspjeli.

Vaš cilj bi trebao biti nešto što zaista želite.Hoćete li studirati medicinu jer volite pomagati ljudima ili zato što su vam roditelji rekli da to morate?Najbolji cilj je određen onim što vas motiviše, a ne onime što drugi misle da bi vas motivisalo.

Bez određene granice možete ponijeti vaše snove u grob.Kakve korake možete preduzeti odmah sada? Gdje se možete vidjeti za 3 mjeseca, pola godine ili godinu dana ?

Govoreći da želite napisati knjigu neće se pojaviti samo od sebe.Koristite pozitivne izjave i direktan jezik.Naprimjer vaš cilj može glasiti , ” Ja ću napisati knjigu” ili ”Ja sam pisac.”Ostatak može izgledati kao , ” Do kraja ovog mjeseca, pročitat ću jednu knjigu o vještini pisanja.Završiću svoj roman.” ” Kada budem sumnjao u sebe pročitaću jednu knjigu od Stephen Kinga.”Što si više detalja i granica zadajete, to ćete biti u većoj mogućnosti da napredujete.

Vi to možete! Postavljanje ciljeva vas tjera da idete dalje

Znate da niko nije savršen.Pravićete greške i padati s vremena na vrijeme.Postavljanje ciljeva nije samo o vizualiziranju savršenog ishoda.Takođe je o planiranju za vremena kada stvari baš i ne idu najbolje i razvijanje strategije koja će vas tjerati da se krećete dalje.

 Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.