/Prema nauci, posao koji počinje prije 10h ujutro, jednak je mučenju

Prema nauci, posao koji počinje prije 10h ujutro, jednak je mučenju

Jeste li se osjećali umorno i pod stresom tokom dana bez nekog posebnog razloga?Ako jeste, razlog tome bi mogao biti početak vašeg radnog vremena.

Nova istraživanja predlažu da započinjanje posla rano ujutro dovodi do mnogih ozbiljnijih problema.

Čak i ako se snalazite sa ranim ustajanjem, fizički čin ustajanja iz kreveta je ono gdje postaje varljivo.I razlog zašto je teško je taj da naša tijela nisu sinhronizovana sa modernim funkcionisanjem društva.Znači, naša prirodna navika spavanja se razlikuje od društvenih sklopova radnog vremena.

Neki naučnici su čak rad prije 10h uporedili sa torturom.To je zato što naša tijela rade na biološkim tajmerima, nazvanim dnevni ritam.Dnevni ritam je genetički programiran krug koji kontroliše glavnu aktivnost našeg mozga, naše energije, proizvodnje hormona i našu percepciju vremena.

Forsiranje našeg tijela da se probudi ranije nego što je naš mozak ili naši organi spremni , je loše za naše zdravlje jer se miješa sa našim tjelesnim satom.Tjelesni sat ne može biti promijenjen jer je pre programiran u našem mozgu.

Ako se mi, međutim, suprotstavimo našem prirodnom šablonu spavanja, to može izazvati nekoliko zdravstvenih poteškoća, kao što je poremećaj sna, fizički i emocionalni stres, i to dalje može voditi do nekoliko zdravstvenih rizika.

Kao dio eksperimenta na Univerzitetu u Oksfordu, Dr.Kelley je radio u školi gdje je pomjerio početak nastave sa 8:30 na 10:00h.Nakon adaptirajućeg vremena, pozornost njegovih studenata se povećala i njihova produktivnost se znatno uvećala.Njihove ocjene su se takođe poboljšale za 19%.

Dakle, nadolazi pitanje : Zašto nastavljamo da se mučimo?

Princip radnog vremena od 8 sati je rkeiran početkom 20 vijeka da bi tadašnje fabrike izvukle maksimum od produktivnosti svojih radnika.Nažalost, stvari se nisu promijenile do danas.I dalje smo u sistemu koji nije u balansu sa našim prirodnim tjelesnim funkcijama.

Ako bi imali dovoljno sna – bili bi više fokusirani i produktivniji na poslu.Jer, ako bi poslušali naše tijelo i ako bi se probudili prirodno, to bi podiglo naše nivoe sreće.Osim toga, znamo da su srećniji ljudi najbolji radnici!

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.