Psiholozi izdvajaju: Mentalne barijere koje bi trebali da prevaziđete – “Ne uzimati stvari suviše blisko srcu”

Ovo su neki od najvažnijih faktora, mentalnih barijera koje imaju ozbiljan uticaj na život čovjeka. Treba ih odbaciti da biste ostvarili preokret. Ovaj proces se može nazvati mentalnom disciplinom. Svijet podržava one koji uče da se oslobode tih vještačkih barijera.

1. Vezanosti za stvari, naročito privremene. Ne možete biti ponosni na sticanje stvari koje će vremenom nestati, bolje je zahvaliti se “višim silama” koje su vam dale te trenutke. Nemojte se vezati za stvari. 2. Prestati se osjećati krivim. Takve misli treba izbjegavati prije svega, one provociraju negativnost.

3. Samokritika – stalna analiza dejstava, samokopanje prouzrokuje emocionalno lišavanje. Sklonost ka samobičevanju će dovesti do neophodnosti žaljenja sebe i mentalne agonije. 4. Odustati od predrasuda – predrasude su ozbiljna psihološka barijera. One su glavni razlog za pojavu nezadovoljstva, uvrijeđenosti, ozbiljne su prijetnje za odnose.

5. Odustati od negativnog razmišljanja. Ono blokira pozitivne misli, stvara negativno mišljenje o svim događajima, pojavama, postaje izvor svih problema. 6. Treba naučiti izbjegavati impulsivno mišljenje i usredsrediti se na korisnost, efektivnost dugoročnih odnosa. Ovo se ne odnosi samo na ličnu, već i na poslovnu sferu.​

7. Odustati od težnje za odobravanje drugih. Ovakav stav ubija inicijativu, kretanje naprijed, formira kompleks inferiornosti, čini da se osjećate beznačajno. 8. Ne držati uvrijeđenost u sebi. Ovo je pogubna navika za psihu, koja negativno utiče na finansijsko blagostanje i zdravlje. Naučnici su dokazali direktnu vezu između psiholoških problema i pojavljivanja mnogih bolesti.

9. Odustati od ograničavajućih uvjerenja. Uz njihovu pomoć, čovjek stvara barijere za sebe, nameće zabrane. Kako biste se riješili toga, svaku situaciju treba posmatrati sa različitih strana, kako biste našli ne samo negativne, već i pozitivne momente.

10. Prestati odlagati poslove za sjutra ili za kasnije. Ne treba odlagati rješenja problema i zadataka. To primorava da posumnjate u svoje sposobnosti i to je uzaludni gubitak vremena.

Izvor: Infpult