Psiholozi izdvojili ČETIRI NAČINA VASPITANJA i objasnili kako svaki od njih utiče na KARAKTER I SPOSOBNOSTI DETETA: Jedan pristup daje najbolje rezultate

Psihološkinja Dajana Bomrajnd je početkom šezdesetih godina prošlog veka sa svojim kolegama sprovela istraživanje o tipovima roditeljstva i njihovom uticaju na decu. Izdvojila je četiri vodeća načina vaspitanja i objasnila kako oni deluju na karakter i sposobnosti dece.

U toj studiji učestvovalo je više od 1.00 roditelja i dece, predškolskog i školskog uzrasta, među njima i srednjoškolci.Istraživači su 50 sati posmatrali interakcije roditelja i dece u svakoj porodici, u kućnim uslovima i u laboratoriji, i intervjuisali su roditelje o tim interakcijama.

Osim toga, istraživači su posmatrali interakcije svakog deteta sa vršnjacima u školi. Konačno, intervjuisali su svako dete pojedinačno. Na osnovu ovog istraživanja indentifikovano su četiri stila roditeljstva. Svaki stil definisan je načinom na koji su roditelji primenjivali zahteve prema deci i bili odgovorni ili ne, piše psychologytoday.com.

Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decu
Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decuFoto:Profimedia

1. Neangažovani roditelji koji nisu bili ni zahtevni ni odgovorni

Njihov stav je u osnovi bio takav da ih ne zanima odgovornost i vaspitanje dece. Neki su bili nemarni, drugi distancirani.

Rezultat: većina dece čiji su roditelji bili neangažovani nisu postizala dobre rezultate u školi i imala su problema u odnosima sa vršnjacima. Dok su bili tinejdžeri, imali su najniže rezultate od svih mladih u studiji i najviše nivoe anksioznosti, depresije i zlouporabe nedozvoljenih supstanci.

2. Permisivni roditelji, emotivni, ali nezahtevni

Ovakvi roditelji postavljali su nekoliko pravila, često su popuštali svojoj deci i bili su skloni korišćenju manipulativnih metoda. Od svoje dece nisu zahtevali da budu odgovorna ili da poštuju potrebe drugih. Izbegavali su bilo kakve rasprave, više su voleli da ih deca doživljavaju kao prijatelje nego kao autoritete.

Rezultat: deca popustljivih roditelja obično su imala nisku samokontrolu, nisku pažnju prema drugima i nisku motivaciju da nešto ostvare. Bila su u kasnijem uzrastu sklona određenim porocima.

Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decu
Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decuFoto:Profimedia

3. Zahtevni, ali nisu reagovali

Nedostajalo im je topline, bili su vrlo kritični i retko su hvalili pozitivne rezultate i postupke svoje dece. Oni su upravljali aktivnostima svoje dece i insistirali da te aktivnosti budu usklađene sa njihovim željama, na načine koji nisu bili povezani sa detetovim interesovanjima, sposobnostima ili potrebama. Nisu se trudili da objasne razloge svojih zahteva, već su se umesto toga oslanjali na pretnje i i određene kazne koje su bile nepredvidive.

Rezultat: ovako odgajana deca svoje roditelje doživljavaju kao samovoljne i nepristupačne. Ovoj deci je nedostajalo samopouzdanja i bila su sklona anksioznosti, depresiji i popuštanju pritisku vršnjaka.

4. Roditelji sa autoritetom, bili su i zahtevni i osetljivi prema potrebama i interesovanjima dece

Bili su brižni, podsticali su individualnost i nezavisnost dece u skladu sa uzrastom, ali su i cenili poslušnost prema zahtevima odraslih. Znali su gde su im deca i šta rade. Hvalili su pozitivno ponašanje, davali racionalna objašnjenja za svoja pravila i očekivanja i slušali detetovo mišljenje. Uzimali su u obzir njegove želje, ali nisu donosili odluke samo na osnovu tih želja. Posledice lošeg ponašanja bile su logično povezane sa detetovim postupcima.

Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decu
Četiri načina vaspitanja i kako ti načini utiču na decuFoto:Profimedia

Rezultat: deca su imala najviše samopouzdanja, poštovanja prema drugima, samokontrole i uspeha u školi.

Izvor: Zena Blic