PSIHOLOZI SAVETUJU: kako da pripremite starijeg mališana za dolazak drugog deteta

Novi član unosi promenu u život cele porodice, a posebno je osetljiv dotadašnji jedinac koga treba na vreme pripremiti za novonastalu situaciju.

Vaš mališan je nemiran i neposlušan? Neće sam da se oblači, morate da ga molite da jede i pokupi igračke? Pitate se kako bilo ko uspeva da izađe nakraj s dvoje ili više dece? Nije li to nemoguć zadatak koji vodi u haos?

Da je tako, nigde ne biste videli porodice sa dvoje, troje i više dece. Normalno je da se dolaskom druge bebe u porodicu menja život svih ukućana, pogotovu starijeg deteta. Ljubomora nije retka pojava, stoga je bitno na vreme početi pripremu za dolazak mlađeg brata ili sestre. Ovo su neki od najkorisnijih saveta psihologa Simon Kejv i Kerolajn Fertlman, autora brojnih knjiga iz oblasti dečje psihologije.

Kada je najbolje reći detetu da će dobiti brata ili sestru?

Najbolje onda kada želite da i drugi saznaju, jer ono ne zna da ćuti. Čak i da još uvek ne govori, može pomalo da razume o čemu se priča, stoga je važno da mu lično kažete. Izaberite trenutak kada je vaš mališan dobro raspoložen. Recite mu da imate bebu u stomaku i da će, kad se ona rodi, njih dvoje moći da se igraju zajedno. Da bi dete osetilo da je posebno, objasnite mu da će ono biti važnije u bebinom životu čak i od bake i deke. Manja deca nemaju pojam o vremenu pa mogu misliti da će beba odmah izaći iz stomaka. Stoga mu plastično objasnite, recimo, kada bude zima ili kad lišće opet bude zeleno…

Uključite dete u pripremu i brigu o bebi

Pokažite mu gde će beba da spava, da se kupa, presvlači. Pričajte mu da će vam ono pomagati u njenom čuvanju. Važno je da ne govorite moja beba, već tvoj brat ili sestra, da se dete ne bi osetilo isključenim. Objasnite mu da ona neće moći odmah da priča, da se smeje i igra, ali će zato da plače jer bebe tako pričaju. Dobar trik je i da mu kažete kako će mu ona doneti poklon (vi ćete ga krišom kupiti).

Kažite mu da će se neke stvari promeniti: tata će ga voditi u vrtić ili školu, na sport, mama će ponekad spavati i danju jer će biti umorna, da ne sme da viče dok beba spava, ali to ne znači da treba sve vreme da ćuti…

Odlazak u bolnicu i povratak kući

Kada dođe vreme za porođaj, objasnite detetu da će se njegov brat/sestra roditi u bolnici i da ćete biti van kuće dva-tri dana. Za to vreme njega će čuvati tata, baka i deka.

Kada se vratite kući, neka vaš suprug drži bebu, a vi što čvršće zagrlite i poljubite dete. Tek onda ga pitajte da li bi želelo da upozna, dodirne bebu… Može da je pomazi, golica i tada ga pohvalite za nežnost. Ako ne želi da je vidi, ne forsirajte ga. Posvetite mu mnogo više pažnje i dajte mu vremena. Kako dani odmiču, možete ga uključiti u kupanje bebe, mazanje, da vam dodaje pelene i odeću. Možda će mu beba isprva biti dosadna jer samo spava i jede,  ali ubrzo će početi da reaguje i prepoznaje lica, pa će moći da je golica i zabavlja.

Izvor: Lepa i Srecna