Šta to zaista čini ljude atraktivnim? Prema psiholozima..

Šta vi smatrate privlačnim na drugim ljudima?Zgodno tijelo?Oštar um? Ili je to samo ”ono nešto” u vezi njih?

Privlačnost je jedna od najvećih misterija čovječanstva

Teško je izraziti riječima šta nas to privlači na drugima.Čak i ako pronađemo riječi, obično ne predstavljaju cijelu sliku.Privlačnost je toliko opširna i kompleksna tema da se čini nemoguće razgovarati o tome.

Ono što je privlačno za mene, za tebe može biti odbojno..i obrnuto.

Naučnici i profesori sa Univerziteta u Lubeku ispitali su oko 1000 osoba , pola muškaraca pola žena – koji su učestvovali u dva eksperimenta.Jedna je bila studija ponašanja.Druga je posmatrala ponašanje kao i aktivnosti mozga kroz korištenje fMRI tehnologije.Obe grupe su gledale video 6 žena koje su iskazivale ili strah ili tugu.Onda, trebali su procjene ženine emocije i da opišu nivo njenog samopouzdanja.

U prvom eksperimentu istraživači su pitali muškarce da saopšte nivo privlačnosti prema svakoj ženi.Koristili su fMRI slike da mjere aktivnosti mozga ”sistem nagrađivanja” koji je prisutan tokom interpersonalnog privlačenja.Istraživači su potom bili u mogućnosti da uporede nivoe privlačnosti sa posmatranom aktivnosti mozga.

Nevjerovano, otkrili su da je najjači predskazivač privlačnosti emocionalno razumijevanje, a ne  fizički izgled

Kada su se učesnici osjećali samopouzdano jer su uspješno pročitali ženino emocionalno stanje, smatrali su je više privlačnom.

Prema ovom istraživanju, međutim, emocionalno razumijevanje između partnera može biti i važnije.Judith Orloff je jednom napisao , ” Ne zanima me koliko je neko pametan ili zgodan, ako vam ubija energiju, nije za vas.Prava hemija je više ot intelektualne kompatibilnosti.”

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.