Tužni dokazi da narcisi nisu u stanju voljeti – “Oni ne daje ljubav, oni manipulišu”

Jednom riječju, ako ste u vezi s narcisom, ne dopustite sebi da vjerujete da, ulaganjem određenih napora možete sve popraviti i pronaći pravu ljubav s takvom osobom. Ovo će vam samo vezati ruku i nogu i neće prekinuti vezu koja vam truje život.

Narcis ne podnosi pored sebe čovjeka koji je bolji od njih; Narcisoidne ličnosti usmjerene su na perfekcionizam. To se manifestuje u njihovoj komunikaciji s drugima. Oni zavide svima koji misle da su bolji od njih samih. Osjećaju se vrlo ljuti kad im netko uspije (opet, prema njihovom mišljenju) da ih u nečemu nadmaši. Posebno se ljulja osoba koja je partner narcisu.

Narcis se nije u stanju suprotstaviti činjenici da je njegov partner nesavršen; Narcisi smatraju sebe idealnim. Zbog toga smo uvjereni da bi i svi oko njih takođe trebali biti savršeni. Druga polovina takve osobe jednostavno nije u stanju ispuniti sva njegova očekivanja. To dovodi do činjenice da odnosi s narcisom postaju “težak teret”. Ne mogu ih se nazvati zdravima.

Narcis ne daje ljubav. On manipuliše; Narcisi kontroliraju druge tako da uopće ne sumnjaju u to. Oni manipulišu i to rade iz straha. Oni se plaše da će im narcisoidne zalihe nestati. Oni manipuliraju, ponižavaju i vrijeđaju partnera tako da ga u potpunosti podrede njihovoj volji i koriste u svoje svrhe.

Narcis je uvijek sa nečim nezadovoljan; Narcisi uvijek žele više nego što već imaju. Ovo je njihov moto u životu. Čim narcis dobije ono što želi, odmah zaključuje da mu to nije dovoljno i prelazi na sljedeću metu na svojoj listi. Narcisoidne naravi stalno nešto žele.

Oni nisu u mogućnosti da ih jedna stvar zanima tokom dugog vremenskog perioda. Odluke koje donose rijetko su konačne i neopozive. Ova njihova osobina, u kombinaciji s činjenicom da narcisi pridaju veliku važnost materijalnom bogatstvu, glatko dovodi do zaključka da je narcis vječno nezadovoljne prirode.

Izvor: infopult