VAŠ MUŽ I VAŠI INTERESI MORAJU DA BUDU VAŽNIJI OD RODITELJA: U suprotnom, propašće ti i brak i odnos sa roditeljima!

Vaša porodica nastaje onog trenutka kada napustite roditeljski dom.

Svako od nas ima porodicu. Čak i ako ne živimo zajedno sa rodbinom, energetske veze i dalje postoje među nama. I naša sudbina zavisi od njih. Ovo govori učenje nemačkog psihoterapeuta Berta Helingera.

Zakon o ravnoteži energije

Muž i žena su energetski idealan par. Imaju isceliteljsku i ponekad štednu moć jedni za druge. Taj “oblak” nastaje između onih koje veže ljubav, redovan seks i rođenje dece. Oni voljno razmenjuju energiju: uzimaju i daju mnogo, ne ustručavaju se da traže i dobijaju. Odnosi u srećnom paru grade se na „merkantilnoj“ osnovi – energija u vidu usluga, saveta, znanja, razgovora, poklona i ustupaka neprestano se prenosi sa muža na ženu, sa žene na muža. I sve dok ih rado primaju i imaju šta da daju, brak je sačuvan i stabilan.

Žrtve supružnika imaju smisla. Dali ste slobodno vreme, žrtvovali rođendan vašeg prijatelja i sa svojim mužem napravili prezentaciju njegovog projekta. Pobedio je na takmičenju, poklonio vam nešto lepo jer ste mu pomogli. Vaša žrtva donela vam je zahvalnost vašeg muža i divan poklon.

I varaju se oni koji kažu da prava ljubav ne zahteva ništa, već samo daje i raduje se. Prema Helingeru, samo je ljubav roditelja prema svojoj deci bezuslovna i ne zahteva ništa zauzvrat. Ako neko u paru počne da voli “bezuslovno” – to znači da ima velike lične probleme. I u tome nema ništa dobro. Onaj ko nije siguran u sebe daje mnogo i ništa ne traži. Ali u njegovoj se duši gomila ogorčenje („Ja sam iskorišćen!“).

A ako neko nije u stanju da se dobrim oduži za dobijeno dobro, oseća se krivim, zabrinut, ljut je i prekida vezu. Otuda ne postoje tako retke priče o tome kako je, na primer, žena predano i herojski pazila na svog voljenog muškarca tokom njegove teške bolesti, odričući se života, a kada je ozdravio, rekao je hvala i oženio se drugom ženom. On nije nitkov, jednostavno ga je ugušila tolika plemenitost i nesebičnost i ponizila ga je razmera dobrog dela. Nemoguće je živeti u takvom stanju – poremećen je odnos snaga. I zato on odlazi.

Raskid, Razvod, Svađa
foto: Shutterstock

Da bi energetski balans zavladao u paru, morate shvatiti ko je kome učinio koliko dobrog i kako to da mu vrati. U takvom “računovodstvu” nema romantike, ali ima mnogo koristi. Muž svako jutro iznosi smeće i kupuje namirnice za vikend – vi vikend provedete onako kako on voli. Uštedeli ste prvu ratu za stan – on se prihvatio renoviranja. Muž vam je doneo doručak u krevet – ne gunđate na njega dok sat vremena traži put do prijatelja. Ovo je normalna cirkulacija energije u porodici.

“Gromobran”

U bilo kojoj porodici postoji „gromobran“ – osoba koja je teško bolesna, slaba, ekscentrična ili hronično nema sreće. On upija nesreće svih ostalih, pati umesto njih i neutrališe negativnu energiju namenjenu porodici. Ne možete ga prepustiti na milost i nemilost sudbine – on je kamen temeljac u osnovi porodičnog blagostanja.

U suprotnom, prazno mesto će početi da mami nekog drugog na ulogu „gromobrana“. I niko ne zna koga će polje predaka postaviti za ulogu gubitnika. Zato je najbolje držati sistem u ravnoteži.

Đavo se krije u malim stvarima

Ćerka se brine o usamljenoj bolesnoj majci, dala joj je sve i nije se udala. Sve je jasno – strašno kršenje energetskog sklada u porodici. Ali možemo učiniti neke obične male stvari i sprečiti da gubimo energiju kap po kap, slabeći, kao kod hroničnog krvarenja.

Udata žena, pristalica joge, uporno uči oca i majku da žive ispravno, da postanu vegetarijanci i meditiraju. Oni jedu meso i misle da je meditacija glupost. Ona za njih kupuje duhovnu literaturu. Oni se ljute, ona odlazi, zalupivši vrata. A kod kuće ima problema sa mužem: on stalno igra kompjuterske igrice i retko razgovara sa njom. Žena se žali: “Tako sam duhovna, zašto nemam sreće sa svojim mužem?” A sreća nema veze sa tim. Ona pati od nedostatka roditeljske energije, jer je poremetila njen tok, pokušavajući da se izdigne iznad njih, i ne daje ništa svom mužu. I zato joj ni on ništa ne daje. Umesto da uči tatu i mamu kako da žive, više smisla ima da poradi na odnosu s mužem.

Ovo je veoma važan aspekt Helingerovog učenja: u svim svakodnevnim situacijama morate gledati šta je korisno za vašu porodicu, a ne za vaše roditelje. Vaša porodica nastaje čim napustite roditeljski dom. Može čak da se sastoji od jedne osobe – vas samih. Helingerova teorija tvrdi da su vam vaši interesi važniji i važniji od interesa vaših roditelja. I to je sasvim u redu.

Izvor(Stil.kurir.rs)