Velika ZADNJICA je veliko ZDRAVLJE: Žene sa velikim zadnjicama su pametnije i ZDRAVIJE

Nauka konačno donosi neke dobre vijesti za sve one žene sa oblinama koje se bore da izgube na težini.Najnovije istraživanje na Univerzitetu Oxfordu profesori su iznijeli olakšavajuće dokaze o povezici između  donjeg dijela tijela , zdravlja i inteligencije.

Dobro je poznata činjenica da je količina masnoća pohranjena u ljudskom tijelu jedan od važnih indikatora zdravstvenog stanja osobe.Ali očigledno je važnije gdje imate nego koliko imate tjelesne masnoće.

Naime, žene sa takozvanim ”kruška oblikom” tijela dokazano je ne samo da su generalno zdravije, nego su takođe i pametnije.

Masnoće u donjem dijelu tijela drže masne kiseline podalje od srca, glavnih arterija, jestre, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Za razliku od žena koje imaju ”jabučast tip” tijela sa više masnoća na gornjem dijelu tijela i stomaka, žene sa većom zadnjicom izlažu manje nivoe holesterola i glukoze.

Povezano je sa dva hormona : leptin i dinoceptina.

Leptin je hormon koji kontroliše apetit i sveukupnu tjelesnu težinu.Tijela žena sa oblinama održavaju zdraviji nivo leptina, što čini lakše za njihov mozak da pokupi signale punoće i izbjegava prejedanje.

Stoga, ove žene imaju manje šanse da postanu gojazne.U drugu ruku, dinoceptina je hormon odgovoran za kontrolisanje vaskularnog stanja i sprečava dijabetes.

Štaviše, žene sa većim nivoom masnoća donjeg dijela tijela imaju viši nivo omega 3 kiselina, što je povezano sa aktivnošću mozga i inteligencijom.

Omega 3 kiseline pomažu u borbi protiv depresije, unapređuju kongnitivne sposobnosti  i poboljšavaju funkcije ponašanja.Stoga, ovi ljudi su pametniji i boli su sveukupno u mentalnom stanju.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu sajta “www.novipocetak.com” , ukoliko ga želite preuzeti kontaktirajte admin tim putem naše Facebook stranice.

3 Comments