Vodite li se kroz život srcem ili umom? Test od svega 10 sekundi otkriva na koji način donosite odluke

Riješite ilustrirani test osobnosti te saznajte jeste li više emocionalno ili racionalno motivirani. Samo jedan pogled daje uvid u vaše temeljne vrijednosti i načela koja vas vode do njihovih ostvarenja 

Nekoliko je tipova osobnosti kada je riječ o pristupu neočekivanim situacijama te donošenju odluka u skladu s onime što se odvija te načina na koji na nas utječe. Dok jedni donose odluke na temelju procijene i logičkog zaključivanja, razmatrajući činjenice i argumente, drugi se vode osjećajima te iznimno razvijenim instinktima. Djeluju, pritom, spontano i brzo.

Ovaj tekst, otkrit će vam upravo razmišljate li više glavom ili se vodite srcem, točnije kojem spektru više naginjete. Sve što trebate učiniti jest pogledati ilustraciju te bez suviše promišljanja odgovoriti što ste prvotno uočili na slici.

Ako ste prvo vidjeli leptira, duboko ste vezani uz svoje emocionalno stanje. Sposobni ste predvidjeti ponašanja i očekivanja drugih te odgonetnuti njihove osjećaje. Upravo zbog toga, možete reagirati ispravno, ostvariti sigurnost bližnjih, ali i drugih u vašoj okolini.

Pripadate također onima koji nemaju potrebu isticati se bespotrebno. Neskloni ste sukobima, a premda imate snažno formirana mišljenja te ih znate izložiti, ustupate prostor drugima kada predosjetite njihovu potrebu za izražavanjem.

Ako ste pak vidjeli dvije glave koje se dotiču tjemenom, tada ste više racionalna osoba. Vjerni ste svoji moralnim vrijednostima i od njih gotovo nikada ne odustajete. Ne zasljepljujete se osjećajima. U kriznim situacijama činite ono što sami od sebe očekujete i spremno im pristupate.

Shvaćate kako je nužno biti u stanju odvagnuti važnosti trenutka te učiniti ono što je najbolje za sve koji su tada oko vas. Preuzimate odgovornost za sebe, ali i vlastite postupke.

No, što je bolje? Reagiramo li uvijek isto ili pak ponekad dolazi do kombinacije pristupa? Jednostavno je – niti jedan tip ne može se smatrati bolji od drugoga. Ravnoteža je uvijek bitna, ali ponekad reagiramo instinktivno, u skladu s uobičajenim pristupom razrješavanju problema, posebno ako je riječ o trenutku.

Vrlo je vjerojatno kako ćete, imate li priliku, kroz život donositi odluke vođeni objema karakteristikama. Racionalnost ne znači nužno kompletno isključivanje empatije. Dapače, ona samo nudi nove perspektive, dok emocije daju dimenziju. Oba načina doprinose ispravnom djelovanju, zahvaljujući kojemu rastemojer, trudimo se postići najbolje za sebe, ali i one najbliže.